Sport

2017.05.31. 06:42

Ilyen még nem volt - Nívós viadallal rázták fel a helyi teniszéletet

Balatonalmádi Német sikerrel ért véget a Xixo Open Balatonalmádi ITF Hungary F1 Futures 15 ezer összdíjazású verseny, amellyel elképzelhető, hogy új korszakba lépett a térség teniszélete.

Horváth Gábor

A világranglista pontszerző férfi egyéni és páros teniszviadal beharangozójában említettük: ilyen rangos megmérettetésnek még nem adott otthont megyénk.

A sorozatban, amelynek harmadik állomását rendezték Balatonalmádiban, ugyan jobbára 17-18 éves fiatalok lépnek salakra, ám ezek a játékosok igen magas színvonalat képviselnek. A nyitó sajtótájékoztatón elhangzott: a most Almádiban játszó tehetségek közül bizonyosan lesznek olyanok, akiket néhány év múlva a legrangosabb megmérettetéseken is látunk majd szerepelni.

- Úgy gondolom, szüksége van a városnak és a megyének ilyen szintű versenyre, versenyekre. Óriási dolog, hogy klubunk meg tudta rendezni ezt a rangos eseményt, nagyon sokan gratuláltak – mondta el lapunknak Dudás Zsolt főszervező, a Balatonalmádi Teniszklub 1925 SE elnöke, aki kiemelte: minden nap több százan látogattak ki a Szent Erzsébet ligetbe. Az open megmozgatta a megye teniszkedvelő közönségét, Tapolcától Pápán át Veszprémig számos helyről érkeztek érdeklődők.

Így örült a győztes. A német Pascal Meis magabiztosan verte szlovák ellenfelét a fináléban

Fotó: Stiger Ádám

- A résztvevők is pozitív véleménnyel voltak a helyszínről és a szervezésről, persze mindig van mit javítani. A jövőben elsősorban infrastrukturális téren kellene fejlődni – tette hozzá Dudás, aki emlékeztetett rá: a következő két évben is megrendezik a versenyt, amellyel kapcsolatban nem elhanyagolható, hogy képes komoly, fizetőképes vendégforgalmat generálni a Balaton előszezoni időszakában.

A nyolcnapos megmérettetésen 23 ország 71 játékosa lépett pályára. A mezőnyben ott volt a magyar Davis-kupa csapat, a legjobbak közül csak Fucsovics Márton és Valkusz Máté hiányzott. Előbbi a Roland Garroson játszott selejtezőt, utóbbi sérülés miatt nem szerepelhetett.

Egyéniben a hatodik kiemelt német Pascal Meis (617. a világranglistán) végzett az élen, a döntőben 6:3, 6:4 arányban győzte le a szlovák Filip Horanskyt (444.).

A legjobb magyarok az elődöntőig jutottak: az Ausztrál Open idei junior egyéni győztese, Piros Zsombor (aki a profik között először jutott négy közé) a végső győztestől kapott ki 7:5, 6:1 arányban, Borsos Gábort pedig 6:3, 6:1-re verte szlovák ellenfele.

Párosban Borsos Gábor Filipenko Viktorral az oldalán győzelmet ünnepelhetett, a duó a fináléban a Gödry Levente-Nagy Péter kettőst győzte le (6:3, 6:4). hg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!