katamarán

2019.07.16. 07:00

A Litkey Farkas kormányozta katamarán nyerte a Fehér Szalagot

A Litkey Farkas kormányozta Prevital nevű katamarán nyerte a Balaton keleti medencéjében megtartott Fehér Szalag GeneralCom Nagydíjat. A klasszikus hajóknak kiírt 22. Izsák Szabolcs Emlékversenyen, azaz a Classic Roundon pedig a Pomucz Tamás kormányozta Capella 70-es cirkáló szerezte meg az első helyet.

Bényi Kálmán

A Prevital futott be elsőként Fotó: MVSZ/Cserta Gábor

A Balaton keleti medencéjében rendezték meg a Kékszalag főpróbájának is tartott Fehér Szalag GeneralCom Nagydíjat, egyben a 22. Izsák Szabolcs Emlékversenyt – a Classic Round vitorlásversenyt. A viadalra 249 hajó nevezett. A résztvevőknek a Balatonfüred–Balatonkenese–Siófok–Tihany–Balatonfüred útvonalat kellett minél gyorsabban teljesíteni. Az időjárás nem igazán volt kegyes: esős időben, változékony szélben versenyeztek a nevezők.

Nyolccsomós, enyhe szélben kezdődött a vetélkedés, és ahogy az várható volt, többtestű hajók álltak a mezőny élére, sokáig a New Black Jack és a Nanushka vezetett. Később az első pozíciót a The Red vette át, mögé – némi meglepetésre – a Grande e Grossi Extreme 40-es katamarán zárkózott fel. A második helyen hajózó csapat azonban egy szélfordulót követően kiállni kényszerültek árbóctörés miatt.

A Prevital futott be elsőként Fotó: MVSZ/Cserta Gábor

A kenesei bójánál a The Red vezetett az RSM2-t és a PreVitalt megelőzve. A klasszikusoknál a Capella állt az élre.

Siófoknál megélénkült a szél, a második bóját leggyorsabban az RSM2 vette be.

A tihanyi kerülőnél rövid ideig tartotta előnyét még az RSM2, mert ezt követően a PreVital és a New Black Jack előzött. Látható volt, hogy a Fehér Szalag kettejük között dől el.

Végül a két DC 35-ös katamarán közül a Litkey Farkas kormányozta PreVital legénysége örülhetett, sikerült maga mögé utasítania riválisát és 2 óra 8 perc 12 másodperces idővel ért be a célba. Mögötte végzett a New Black Jack katamarán, élén Roland Gaebler kormányossal, a harmadik helyet pedig az RSM2 szerezte, utóbbi csapatot Vándor Róbert irányította ezen a versenyen.

A klasszikusoknál a Pomucz Tamás kormányozta Capella 3 óra 30 perces és 59 másodperces idővel, alig fél perccel a Pannónia előtt futott be. Így ez az egység nyerte 2019-ben a 22. Izsák Szabolcs Emlékversenyt, más néven a Classic Roundot, amelyen a második világháború előtt tervezett, úgynevezett klasszikus hajók indulhattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában