Sport

2014.11.04. 15:25

Folyamatosan szépül a bringáspálya

Veszprém - A Veszprémi Spartacus SE-nek köszönhetően folyamatosan épül-szépül az ország legrégebbi pályája.

Heffler Péter

A BMX-crosst az Egyesült Államokban azzal a céllal hozták létre még a '80-as években, hogy azok a tehetséges fiatalok is, akik nem rendelkeznek megfelelő anyagi háttérrel a motokrosszhoz, hódolhassanak szenvedélyüknek egy biciklivel. A Veszprémi Spartacus Sportegyesület és a város BMX-pályája is a motokrossz jegyében fogant, előbbi még 1981-ben.

- Az egyesület még motokrossz-szakosztályként jött létre, és akkor úgy gondoltuk, a BMX-pálya tökéletes helyszínül szolgál majd az utánpótlás-nevelésnek - kezdte Borbély Ferenc, az egyesület elnöke. - Aztán egy év után rá kellett jönnünk, hogy a kettőnek semmi köze egymáshoz, így szépen lassan átnyergeltünk a kerékpárokra. A pálya végül 1988-ban épült meg, és azóta többé-kevésbé folyamatosan várja a bringázás szerelmeseit - mondta még Borbély Ferenc.


A klub vezetői és sportolói szeretnék, ha ismét régi fényében tündökölne a veszprémi pálya (Fotó: Heffler Péter)

Az 1988. október 23-án nyitott bringásszentély annak idején több rangos verseny színhelyéül is szolgált, így például 1989-ben Európa Kupának, 1994-ben Klubcsapatok Európa Bajnokságának adott otthont. Aztán a 2000-es évek elején kihúzták az egyesület lába alól a területet, ahova igazán csak tavaly tudtak visszatérni és elkezdeni rendbe tenni a teljesen leamortizált pályát, mely azóta ismét megnyithatta kapuit a bringázás szerelmeseinek. Idén október 23-án, a pálya születésnapján nagysikerű nyílt napot tartottak rajta.

Az egyesületnek pedig Borbély Bence és László Milos révén utánpótláskorú, illetve Bujáki Bence személyében felnőtt magyar bajnoka is van. Tizenkét fős versenyzői létszámmal rendelkeznek, és a Kossuth iskolával egy közös kerékpáros oktatási programban is részt vesznek.

A veszprémi BMX-sport tehát remek irányba halad egy, régi fényét egyre inkább visszakapó pályán.

Méltó születésnapot kapott a pálya

Október 23-án ünnepelte a pálya a huszonhatodik születésnapját, melyet méltóképpen, egy nyílt nappal ült meg a Veszprémi Spartacus SE. Egymás után próbálgatta kezdő és többszörös országos bajnok, hogy mire képes az újjávarázsolt pályán. A következő születésnap tökéletes ajándéka pedig már egy rangos verseny lehetne jövőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!