Sport

2015.06.08. 13:16

Sörmérföldes bajnokság - A tikkasztó hőség dacára remek eredmények születtek Veszprémben

Veszprém – Az idén már harmadszor javította meg egyéni legjobbját Pásztor Bence, a VEDAC Dobóakadémiájának kalapácsvetője. Zentai Tibor tanítványa 75.74 méterig jutott a Balaton Bajnokságon.

B. Virág Rita

A Balaton Bajnokság nagy népszerűségnek örvend a hazai atléták körében, nemcsak a precíz szervezés és a jó hangulat miatt, hanem azért is, mert a veszprémi rendezők mindig készülnek valamilyen újdonsággal. Az idén például több tucat kamera vette a stadionban történteket és az interneten bárki élőben követhette a versenyeket, amiket akár most is bárki visszanézhet a legnagyobb videó megosztó portálon.

Hagyomány az is, hogy a nagyok erőpróbájával párhuzamosan megrendezik a gyerekek számára a Kis Balaton Bajnokságot, ahol ezúttal kétszáznál többen versengtek.

Vasárnap tikkasztó hőség várta a hatszáznál is több felnőtt és korosztályos sportolót. Szerencsére a nagy meleg sem állíthatta meg a remek formában versenyzőket, így több kiváló eredmény született.

Pásztor Bence új egyéni rekordjával már huszonötödik a világranglistán és az utánpótlás EB egyik legfőbb favoritjaként emlegetik
Fotó: Zwicker Tamás

Fantasztikus dobásoknak tapsolhattunk a kalapácsvetők versenyén. A férfiaknál meglepő magabiztossággal nyert Pásztor Bence, ráadásul nem is akármilyen eredménnyel. Az utánpótlás korú dobó 75.74 méter ért el, ami nemcsak új egyéni csúcs, hanem jelenleg 25. a felnőtt világranglistán és ezzel világbajnoki résztvevőnek érezheti magát. Ugyan a vébé kvalifikációs szint 76 méter, azonban a ranglista alapján a legjobb 32 sportoló vehet részt a pekingi eseményen.

Zentai Tibor, Bence edzője elmondta, tanítványa képes lehet tovább javítani ezen az eredményen, hiszen most is csupán kétszer állt dobókörbe. Terveik szerint a közelgő utánpótlás Európa-bajnokságon Bence képes lehet megdönteni egyéni csúcsát. Az eseményen egyébként ő a szám egyik legfőbb esélyese.

A nőknél is veszprémi győztesnek tapsolhattunk, Fertig Fruzsina 68.62 méterrel, vagyis új egyéni rekorddal előzte meg a feltörekvő szombathelyi kiválóságot Gyurátz Rékát és a meglepetésre csak 67.50-ig jutó magyar csúcstartót, Orbán Évát.

A futók is alaposan kitettek magukért: Renkó Evelin 400 méteren erős egyéni csúcsot ért el, s az 56.66 másodperces idejével bebiztosította a helyét az EYOF-ra utazó magyar csapatba. Az Európai Ifjúsági Olimpiát ezúttal Grúziában rendezik meg júliusban.

Somogyi Anett 3000 akadályon kvalifikálta magát az utánpótlás Európa-bajnokságra, ráadásul szintén egyéni legjobbjával, 10:30 perces idővel.

A Balaton Bajnokság egyik legnépszerűbb versenyszáma az úgynevezett sörmérföld volt, ahol negyven főben limitálták a szervezők az indulók számát. A résztvevőknek négy kört és négy sört kell megtenniük és elfogyasztaniuk. A leggyorsabban Takács Dávid végzett a mérfölddel és a sörözéssel.

Szerdán este Kazi Tamás is rajthoz áll

A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) a Balaton Bajnokságon nem tudott annyi futószámot lebonyolítani, amennyit eredetileg szeretett volna, így szerdán 200, 400 és 800 méteres futóversenyt szervez. Tóthné Stupián Anikó, a futószakág vezetője elmondta, a legoptimálisabb körülmények között várják az atlétákat, hogy bárki szintet tudjon teljesíteni a nyári világversenyekre. Rajthoz áll a bajnok 800-as futó, Kazi Tamás, a hazaiak közül Kiss Gergő és Kéri Bianka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!