Sportvilág

2016.01.16. 18:40

Kézilabda Eb: győzelem Montenegró ellen - Bánhidi hét gólig jutott

Gdansk - A balatonfüredi Bánhidi megállíthatatlan volt, hét gólig jutott a férfi kézilabda Európa-bajnokság első magyar vonatkozású meccsén Montenegró ellen. Talant Dusebajev tanítványainak nem kellett mindent kiadni magukból, így is hozták a kötelezőt.

B. Virág Rita

Magyarország-Montenegró 32:27 (16:12)
Gdansk, 3000 néző. V.: Gousko, Repkin. Magyarország: Mikler – Hornyák, Nagy L. 1, Faluvégi 3, BÁNHIDI 7, Bodó 3, Iváncsik 4 (2). Csere: Schuch, Zubai 2, Borsos 1, JAMALI 5, ANCSIN 5, Nagy K., Gazdag, Pásztor 1.  Szövetségi kapitány: Talant Dusebajev. Montenegró: Mijatovic – Vujovic 2, Petricevic, BOROZAN 7, GRBOVIC 5, CAVOR 5, Melic 1. Csere: Ristanovic (kapus), Sevaljevic 4 (1), Lipovina 3, Andelic, Radovic, Milasevic. Szövetségi kapitány: Ljubomir Obradovic.
Kiállítások: 8, ill. 10 perc.
Hétméteresek: 3/2, ill. 1/1.

Az olimpiai kvalifikáció szempontjából sorsdöntő Európa-bajnokságon Montenegró ellen kezdte meg szereplését a magyar együttes. Érdekesség, hogy az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) beharangozó írásában fekete lóként jellemezte Talant Dusebajev együttesét és a hetedik helyre rangsorolta.

Faluvégi egy betörés után szerezte meg a magyar együttes első gólját, majd Bodó átlövése következett. A montenegróiak első találatára a 3. percig kellett várni, Cavor volt eredményes.

Emberelőnyből Zubai növelte a különbséget (5. perc: 4:1), aztán Iváncsik szerzett labdát, amivel végig is robogott. Álomszerűen kezdett a magyar csapat, a montenegróiak kénytelenek voltak időt kérni.Vujovic szélső góljára Bodó reagált, majd újabb Mikler védést jegyezhettünk fel. Nagy fölényben játszott a zöld mezes magyar csapat, tetszés szerint érte el góljait, ráadásul a montenegróiak csak elvétve jutottak el Miklerig. Bánhidi a 10. percben már harmadik góljának örülhetett (9:3).

A 12. percben a rendezők megosztották a kapusok teljesítményére vonatkozó adatokat és ekkor Mikler neve mellett 60 százalék, míg Mijatovicnál egy nagy nulla szerepelt.

Az első negyedóra végén négyre csökkent a mieink előnye, Dusebajev pedig azonnal időt kért, és friss emberekkel próbált lendületet adni tanítványainak. Nagy Kornél, Ancsin Gábor, Jamali Iman, Gazdag Tibor, valamint Pásztor Ákos érkezett. Rögvest Jamali bombázott az ellenfél kapujába, de Borozan és Melic góljával 11:8-ra alakult az állás.

Borozan már ötnél járt, láthatóan a védekezésen még volt mit javítani. Szerencsére a támadó szekcióra viszont nem lehetett panaszunk, Jamali például tíz méterről pókhálózta ki Ristanovic kapuját.Sokáig felváltva estek a gólok, aztán gazdag kapott két perces büntetést (25. perc).  Iváncsik precízen értékesítette helyzetét, Mikler újabb védése, aztán Ancsin bombája után pedig 16:11 lett az eredmény.A térfélcsere után Montenegró kezdett jobban (17:14), főleg amiatt, mert a magyar védekezés elég foghíjas volt. Borozan a 38. percben már hetedik góljának örülhetett.

Bánhidi lefordulását követően négy percig egyik fél sem talált a kapuba, majd Sevaljevic törte meg a csendet (22:19).

Bánhidi Bence (j) és a montengrói Bogdan Petricevic a férfi kézilabda Európa-bajnokság D csoportjában játszott Magyarország - Montenegró mérkőzésen Gdanskban, az Ergo Arénában 2016. január 16-án. MTI Fotó: Kovács Anikó

Egyik védelem se állt a helyzet magaslatán, Faluvégi kiállítása után pedig Sevaljevic büntetőjével 25:22-re módosult az eredmény, sőt kicsit később Schuchot is padra ültették a játékvezetők. Montenegró ki is használta a lehetőséget és a 48. percben újra látótávolságon belülre került (25:23).

Jamali jókor szerzett labdát, indítását pedig Pásztor váltotta gólra a hajrá nyitányán.

A piros mezes rivális is emberhátrányba került, Ancsin átlövéseivel pedig helyre állt a rend (54. perc: 28:23).

Bánhidi újra remekül helyezkedett, Jamali pedig nem kímélte az ellenfél kapusát (30:24). Grbovic szépített, ám Jamali hozta a Kristianstadban megszokott formáját. A balatonfürediek beállója Bánhidi tarthatatlan volt, majd Sevaljevic állította be a végeredményt (32:27).

A meccs emberének Mikler Rolandot választották meg, aki 33 lövésből tizenhármat hatástalanított, de összességében minden magyar játékos dicséretet érdemelt.

Talant Dusebajev: - A győzelemmel elégedett vagyok, de a védekezésünk nem volt az igazi, a 27 kapott gól soknak tűnik. Idegesen kezdett mindkét fél, de mi nyugodtunk meg hamarabb. A beálló játékunkkal elégedett lehetek, a nyitott védekezés ellen jól használtuk ki ezen a poszton a lehetőségeinket. Rengeteg problémát okozott a Borozan támadójátéka, ez is mutatja, védekezésben még sokat kell javulnunk a következő mérkőzéseken.

Mikler Roland: - A csapat összjátéka rendben volt végig. Kellemes meglepetés számomra a beálló játékunk, amiben olyan plusz van, amivel élni kell. A támadójátékunk rendben volt, a védekezésen kell javítani, az oroszok ellen mindenképp, mert ott ezzel tudunk majd nyerni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!