Sümeg

2016.03.27. 13:50

Tojáspatkolás a sümegi várban

Sümeg – Tojáspatkolással ismerkedett Czombos Enikő húsvétvasárnap a várban. A családjával három napra Kiskunmajsáról Sümegre érkezett kislánynak Bardon Réka népi iparművész, a népművészet ifjú mestere mutatta meg a tojáspatkolást.

Tisler Anna

Réka fogta a kifújt, kiszárított lúdtojást, Enikő pedig kalapáccsal óvatosan verte bele a gombostűt. A lyukon kell ugyanis befűzni a meghajlított szeget, amely a héjhoz rögzíti a kovácsolt vasból készült díszt. Enikő kérdésünkre elmondta, most látott először tojáspatkolást, és tetszett neki. A héj lyukasztása nem nehéz, csak nagyon kell figyelni. A húsvéti ünnepek alatt a Csabrendeken élő iparművész-házaspár, Bardon Réka csuhés, tojáspatkoló és Csík Tamás kovácsmester tartott bemutatót.

Czombos Enikő is kipróbálta a tojáspatkolást

A napsütéses tavaszi vasárnapon sokan sétáltak fel a várba. Csík Tamás a télen felújított bemutatóhelyen rózsát készített. Az érdeklődők is kipróbálhatták azt, és megtapasztalhatták, hogy a kovácsmesterség szellemileg és fizikailag is igénybe veszi a művelőjét. Tamás bemutatta az érdeklődőknek, hogy hány kilós kalapáccsal dolgozik, elmondta, hogy mennyi idő alatt készülnek el az egyszerűbb tárgyak. A kovácsmesterséget először a vár egyik vitéze, Krisztián próbálta ki. Elmondta, tiszteli a szakma művelőit, nem könnyű foglalkozást választottak.

Krisztián vitéz a kovácsoltvas rózsa elkészítésében segített

A várban a húsvéthoz kötődő állatok bemutatója is várta a látogatókat, akik bárányt, nyulat, tyúkokat láthattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!