Tapolca

2013.10.05. 16:01

Vastapssal jutalmazott mű

Tapolca – Átütő sikerrel mutatta be Molnár Ferenc Liliom című művét a Tamási Áron Színjátszó Kör. N. Horváth Erzsébet rendezésében a napokban, két egymást követő estén.

Szijártó János

A külvárosi balladát a megújult Tamási Áron Művelődési Központban láthatta először a tapolcai közönség. A színdarab két jobb sorsra érdemes fiatal egymásra találásáról szól, és arra keresi a választ, hogy vajon győzhet-e a tiszta szerelem? Molnár Ferenc életművének talán egyik leghíresebb drámája a Liliom, a melegszívű, de hirtelen haragú hintáslegény, és az egyszerű, de a vurstli nagyhangú csalogatójába életre szólóan szerelmes cselédlány szentimentális történetét dolgozza fel.

A nézők egyfajta sajátos életképet kapnak a Liget elesett, de gyengeségük ellenére, tiszta szívű alakjairól a húszas, harmincas évek Budapestjéről. Liliom rövid életében két nő tölt be különösen fontos szerepet, egyik a munkaadója, a rámenős özvegyasszony, a másik Julika, a szelíd, de makacs cselédlány.


Nagy sikert aratott a tapolcai színjátszó kör. A képen Havasi Gábor, Vitus Kata és Kovács Edina (Fotó: Szijártó János)


Liliom egy napon igazságérzetére hagyatkozva kiáll egy lány mellett, azt is vállalva, hogy munkaadója, Muskátné, kirúgja állásából. A lány, Juli szerelme viszonzásra talál, azonban az együttélés már nem megy Liliomnak, aki kifejezetten szenved a kispolgári léttől. A házmesteri állást visszautasítja, hiszen epekedve vágyik a Ligetbe, de oda meg lelkiismerete nem engedi vissza. Mindketten szenvednek, egyikük sem képes a másikkal szembeni teljes őszinteségre, tulajdonképpen az együttélés ellenére végtelenül magányosak mindketten. Aztán amikor Liliom megtudja, hogy Juli gyermeket vár, mindent egy lapra tesz fel. Rabolni indul a bűnöző Ficsúrral, de balul üt ki a dolog és büszkesége az öngyilkosságba hajtja. A túlvilágról egyszer még haza látogathat tizenhárom évvel később és láthatja gyermekét, találkozhat Julival. Szembesülhet életének, tetteinek következményeivel. 

A tapolcai közönség profi előadást láthatott az amatőr színjátszó körtől, kifogástalan rendezéssel, nagyszerű alakításokkal, remek jelenetekkel, színpadképpel, díszlettel. A darab rendezője, a színjátszó kör vezetője N. Horváth Erzsébet egy húsz évvel ezelőtt már gimnazisták által bemutatott darabot dolgozott fel ismét. A Liliomot alakító Havasi Gábor színművészeket megszégyenítő átéléssel, profizmussal mutatta be az indulatos, de alapjában jó lelkű vásári csalogató vívódását. A Juli szerepében bemutatkozó Kovács Edina tökéletesen játszotta az egyszerű, de büszke, szerelmét magába fojtó cselédlányt, míg a körhintatulajdonos Muskátné (Grünceisz J. Zsuzsanna) alakítása élményszámba ment. Remek rendezői választás volt a Ficsúrt alakító Miltényi Attila, aki gyakorlatilag minden megnyilvánulásával közönségsikert aratott. A barőtnő Mari (N. Varga Kata,) és választottja Hugó (Torma Tamás ) hiteles játéka nagyban hozzá segítette a közönséget ahhoz, hogy még inkább átérezze a múlt század első évtizedeinek sajátos világát.




Az amatőr színjátszó kör most fellépő tagjai a Liliom minden szerepében kifogástalanul mutatkoztak be, még a rövidebb időt színpadon töltők is (Vitus Kata, Margittai Elemér, László N. Gabriella, ifjú Pásztor Miklós, Németh József, Szabó József, Varga Gábor, id. Pásztor Miklós, Tarsoly Péter, Lenner László). Tulajdonképpen mindannyian tökéletesen oldották meg feladatukat, nem véletlenül zúgott percekig a vastaps mindkét bemutató végén. Az elismerés mindannyiuknak szólt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!