pályaorientációs nap

2017.10.25. 11:02

Ismerkedtek a tapolcai könyvtár működésével

Országos kereteken belül megrendezésre került a pályaorientációs nap, amelyen minden általános iskolás diák részt vett. Meglátogatták a rendőrséget, mentőt, pékséget, postát és a könyvtárat.

Smidhoffer Eszter

Harmadik osztályos fiúk a felnőtt részlegen Fotó: a szerző

A lesenceistvándi Lesence Völgye Általános Iskola és a tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola harmadik és negyedik osztályos tanulói látogattak el a Wass Albert Könyvtár és Múzeumba. A két felnőtt könyvtáros, Mózes Magdolna és Péringer Petra vezetésével először a raktárhelyiséget fedezték fel a gyerekek, ahol kiderült, hogy az 1800-as évek végéig visszamenőleg vannak újságok, folyóiratok. Ezek a lapok mind rendszerezve vannak, arra az esetre, ha valaki keresné őket, gyorsan megtalálják. A könyvtárosok elmondták, hogy páraelszívók védik a könyveket a korrodálódástól, ami igen jelentős, hiszen több százezres állományról van szó. A gyerekek nagy csodálkozva hallgatták, hogy ez a mennyiség csak töredéke a Magyarországon a könyvesboltokban évente megjelenő könyveknek.

Harmadik osztályos fiúk a felnőtt részlegen Fotó: a szerző

A raktárt otthagyva a felnőtt olvasószolgálatot vették be a diákok. Ezen a részlegen megtudták, hogy mi a különbség a bolti és a könyvtári könyv között. Míg a bolti könyv gerincén nincs semmi, addig a könyvtári példányon jelzet díszeleg, ami a polcokon való helyét jelöli. Emellett raktári számmal és a könyvtár egyedi pecsétjével is ellátják a könyveket.

A gyermekrészlegen Vasáros Ferencné gyermek könyvtáros várta az osztályokat. Itt összeszedték a gyerekek – a könyvtáros segítségével -, hogy mi mindent lehet csinálni a gyermekrészlegen. A beiratkozás és a könyv kölcsönzés mellett lehet többek között könyvet előjegyezni, ha épp nincs benn, DVD-t kölcsönözni, a babáknak, egy-két éveseknek van külön babaszoba is, ahol játszhatnak.

Utolsó állomásként a harmadik emeleten található helyismereti szobába mentek a gyerekek, ahol Szokoli Renáta könyvtáros összefoglalta, hogy Tapolca és a környező településekről szóló információkat gyűjtik, dokumentálják. Ezután a feldolgozóba mentek, ahol Móricz Zoltánné könyvtáros asszisztens mesélt arról, hogyan viszi be a rendszerbe az új könyveket, vagyis, hogyan lesz egy friss könyvből könyvtári könyv.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!