Tapolca

2009.05.14. 02:25

A csatlakozás öt esztendeje

Pápa - Május 1-jén ünnepeltük az uniós csatlakozás 5. évfordulóját. Dr. Kovács Zoltán polgármester sajtótájékoztatón ismertette a csatlakozás önkormányzati vonatkozásait, a város sikereit.

Nagy Imre

- Tudjuk, hogy az unióhoz való csatlakozás megítélése nem egységes. Más a gazdaságban, az intézményrendszerben, az agráriumban, a hétköznapokban. Ennek ellenére az önkormányzat jó néhány sikeres pályázatot magáénak tudhat - mondta Pápa polgármestere.

- 2001-ben elkészítettük az Esterházy programot, amit 2007-ben továbbfejlesztettünk. A lényeges pontjai a következők voltak: a meglévő adottságokon és a hagyományokon alapuló városfejlesztés, a városüzemeltetés színvonalának javítása, munkahelyteremtés, a városról ki-alakult kedvező kép erősítése. Ezekben a pontokban lényeges változások történtek az elmúlt időszakban. Az egyik a termálfürdő gyógyászati részlegének fejlesztése, erre negyedmilliárd forintot nyertünk uniós pályázatból. A Fő tér rekonstrukciójára és a belváros rendbetételére másfél milliárd forintot kaptunk a pályázati forrásból. Az infrastrukturális fejlesztések tekintetében a kerékpárút-bővítést, a rendezési terv felülvizsgálatát, a városközpont forgalmi tehermentesítését határoztuk meg fő feladatként. A tervezett kerékpárutak megvalósultak, bővült a zöldterület is, megkezdődött a Várkert rekonstrukciója, megtörtént a szelektív hulladékgyűjtés bevezetése. A hivatali szolgáltatás elősegítésére húszmilliót kaptunk. Elmondhatjuk tehát, hogy az elmúlt öt esztendőben három és félmilliárd forintnyi uniós pályázati pénz érkezett a városhoz az első projekttől, a piac-rekonstrukciótól a Munkácsy iskolán, óvodákon, bölcsődén, a gazdasági szakképző iskola integrált szakképzésének fejlesztésén át a Fő tér rekonstrukciójáig. Köszönettel tartozunk a döntéshozóknak, a pályázatíróknak, a hivatal dolgozóinak, az ezekben a pontokban együttműködő testületnek is - fogalmazott dr. Kovács Zoltán.

- Ezért esett különösen rosszul a most közzétett szocialista szórólap, ami azt tartalmazza, hogy a szocialista kormány segítségével megőriztek 1300 munkahelyet a pápai húsgyárban. Azt azért tudni kell, hogy ha nem állnak össze a sertéstermelők, a vízmű, az önkormányzat, az üzemvezetők, akkor nem lett volna mire a kormánynak garanciát vállalnia. Ez közös munka volt, nem szerencsés kisajátítani - mondta Pápa polgármestere.

- Összességében azt mondhatom, hogy az elmúlt öt év, ellentmondásaival, nehézségeivel együtt, sikeres volt a város számára. A három és félmilliárdos támogatás egy élhető település kialakításában jelentőséggel kell bírjon, és eredményének látszania kell a következő években.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!