Utazó

2014.07.22. 05:50

A Balaton igazi koronája

Tihanyról vagy Tihanyban nehéz olyan képet készíteni, amelyiken nem a bencés apátság hatalmas épülettömbje határozza meg a látványt.

Győrffy Árpád

Tiszta időben a Balaton mindkét végéről és szinte minden partszakaszáról a hegy és rajta a monostor vonzza leginkább a tekintetünket, mint valami korona a Balatonon. De a félszigetet járva is nehéz olyan helyet találni, ahonnan ne villannának fel a templom tornyai.

Amennyire meghatározó a félsziget és a templom látványa mindenhonnan, a templomhegy ugyanígy segít abban, hogy a környéket jobban láthassuk. Hisz sehonnan sem nyílik olyan szép kilátás a füredi partokra, vagy a túlparton Zamárdi, Balatonföldvár, Boglár környékére, mint az apátsági templom mellől. Ahogy a Badacsony is innen nézve simul legjobban egybe az Örsi- és a Fülöp-heggyel, illetve a Balatonnal.

A félsziget egyik legszebb kilátóhelye a Belső-tó mellett magasodó Hármashegyi-kúp, ahonnan egyszerre láthatjuk a magzatot formázó tavat, a félkörben húzódó falut és a mindezt megkoronázó apátságot

A fentiekből is kitűnik, ha Tihanyba készülünk, érdemes hosszúra és lazára tervezni a programot, mert egy egyszerű sétához is bőven kell idő a szép látvány miatt. Sokan csak kiszaladnak a templom melletti mellvédhez, ahonnan Füredtől Akarattyán, Siófokon át Zamárdiig gyönyörűen belátni a Balaton keleti medencéjét.

Mi ne elégedjünk meg ennyivel, legalább menjünk fel a néhány lépésre lévő kiskálvária dombjára, sétáljunk végig a Pisky-sétányon a Visszhang-dombig, és nézzük meg közelebbről a IV. Károly-kálvária Attila-dombra felfutó stációit is, amit az elmúlt években újítottak fel a falu központjával együtt.

Ha valakit a természeti látványosságok érdekelnek, akár csak ezek bejárására is több napot is tervezhet magának. A gejzírkúpok, a levendulamezők, a Belső-tó környékének az ürgéktől a szürkemarhákig terjedő állatvilága nem csak a városiaknak lehet érdekes. Közben persze épített emlékekkel is találkozunk, köztük olyan érdekességgel, mint a bazilita szerzetesek bazalttufába vájt lakásai és egyben temetkezési helyei az Óvár(hegy) keleti oldalán.

I. András sírja az 1055-ben általa alapított monostor altemplomában (Fotó: Győrffy Árpád)

Ha hosszabb túrára nem is vállalkozunk, mindenképp sétáljunk egyet a Belső-tó partján, és menjünk fel az Aranyház gejzírkúp előtt található Hármashegyi-kúpra. Onnan egyszerre láthatjuk a magzatot formázó tavat, a félkörben húzódó falut és a mindezt megkoronázó apátságot.

A tihanyi kirándulás igazán kötelező programja persze maga a bencés apátság, amibe húsz éve költözött vissza a szerzetes közösség. A túrát a néhány éve épített földalatti látogatóközpontban, a Porta Pacisban, A béke kapujában kezdjük, ahol egy rövid filmmel megismerhetjük az I. András által 959 éve alapított monostor történetét. A templom szentélye alatt található háromhajós románkori csarnokkriptában az alapító sírját és az első magyar nyelvemlékként számon tartott alapítólevél másolatát is megnézhetjük. Bőven van látnivaló a kívül-belül felújított barokktemplomban is. A gazdagon díszített belső részből nekem a Celli-oltár Madonnája a kedvencem, akire az ünnepek változása szerint más-más ruhát adnak.

Az apátságon kívül más kiállítóhelyeket is találunk a faluban. A művelődési ház időszakos tárlatai mellett van itt panoptikum a magyar királyokról és kalózvezérekről, a természetet teremben is kedvelők megnézhetik a Levendula látogatóközpontot, de választhatjuk az éppen húsz éve megnyitott Babamúzeumot, vagy a kiemelkedő képzőművészeti anyagokat bemutató Kogart galériát is.

A falu lakói a napokban közös bulival ünnepelték a kikötő előtti park, a betonhéjjal fedett egykori postaépület és a hozzákapcsolódó üzletsor megújulását

Tihany persze nem csak természet, nem csak történelem, legalább annyira egy balatoni üdülőhely is. Öt nyilvánosan működő strandja már magában biztosíték erre, főleg, hogy a Gödrös és a Somosi strand az északi part kevés ingyenes fürdője közé tartozik.

Régebben úgy tartották, ha lemegy a nap, Tihanyból eltűnnek a vendégek, mert a faluban minden bezár, a parton pedig megindul a szúnyogok támadása. A szúnyogok napirendje sajnos nem sokat változott, de a megújult főtéren és környékén sokszor éjfélig zajlik az élet a különböző rendezvényeken és a vendéglők, kávézók teraszain. A korábbinál nagyobb a nyüzsgés a parti sávban is. A rév szomszédságában egy népszerű termelői piac működik. A Füredről érkező hajókat fogadó Öreg kikötőben pedig éppen péntek este rendeztek a helyiek egy nagy nyilvános bulit, hogy megünnepeljék a park és az üzletsor felújítását. Erről már lemaradtunk, de a novemberi Gardafesztiválig biztosan találunk olyan programot, ami érdekelhet bennünket.

Tihanyba mehetünk hajóval, komppal, autóval, biciklivel, de akár vitorlással is több helyet kiköthetünk akár napokra is. A helyi közlekedés praktikus eszköze a folyamatosan körbe járó kisvonat és természetesen a bicikli, amivel szinte mindenhová eljuthatunk.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!