magyar Versailles

2020.06.21. 07:00

Virágba borult a fertődi rózsakert

A fertődi Ester­házy-­kastélyt sokan ismerik, a magyar Versailles-­ként is emlegetett épület szobáit feltétlenül érdemes végigjárni.

Napló

Közel nyolcezer rózsatő virágzik a kertben Fotó: Esterházy-kastély

Fotó: MAGASI

Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a kastély mellett egy pompás rózsakert is vár minket. Utóbbit Esterházy VI. Miklós herceg és felesége, Cziráky Margit grófnő alakította ki a park 1902-ben történt helyreállítása során – írja a senior.hu.

A kertek egy részének terveit az Osztrák–Magyar Monarchia egyik legismertebb ker­tésze, Anton Umlauf készítette, a rózsakert 1908-ra készült el. Sajnos a szép kert a II. világháborúban, majd az azt követő évtizedekben teljesen tönkrement. Kipusztultak a rózsák, összedőltek a támrendszerek, elvadult minden, csak a pavilon maradt meg.

Közel nyolcezer rózsatő virágzik a kertben Fotó: Esterházy-kastély

2015-ben jött el a felújítás ideje, a helyreállítás kerttörténeti tudományos dokumentációk alapján valósult meg. Ma közel nyolcezer rózsatő pompáját élvezhetik a kertbe látogatók. A rózsakert legkedveltebb rózsafajtái 2020. május közepére nagymértékben kivirágoztak. A Futótűz fajta piros rózsák mellett a Crimson Glori mélybordó és a Rozália fajta narancsszínű virágai is megcsodálhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!