Andalúzia gyöngyszeme

2021.12.12. 09:00

Építészeti emlékek és lélegzetelállító kertek között barangolhatunk Sevillaban

Spanyolország negyedik legnagyobb városa, Sevilla délen, a Guadalquivir folyó partján fekszik. Építészeti emlékeivel és gyönyörű kertjeivel egyike Spanyolország legérdekesebb városainak.

Polgár Bettina

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Sevilla éghajlata mediterrán jellegű, némi kontinentális behatással. Az évi átlaghőmérséklet 19 Celsius-fok körül alakul, ezáltal Európa egyik legmelegebb városának tekinthető. 


A város története messzire nyúlik vissza. Sevilla – az ókori Hispalis – a monda szerint Heraklésznek köszönheti alapítását. A rómaiak korában már tekintélyes településnek számított, Julius Caesar idejében Julia Romula néven vált római gyarmattá. A vandálok és nyugati gótok uralma alatt a déli területek fővárosának tekintették. 712-ben az arabok hatalmába került, akik Isbilijahnak hívták és Andalusz legvirágzóbb városává tették 400 ezer lakossal. 844-ben a normannok felhajóztak a Guadalquiviren, a város falai alatt II. Abd ar-Rahmán hadait leverték és a várost kegyetlenül elpusztították. 1248-ban, 18 havi ostrom után III. Ferdinánd foglalta el a várost. 


A 16. században jelentős fejlődésen esett át Sevilla, a 17. században lakóinak száma elérte a 130 ezret, akik főként selyemszövéssel és egyéb ipari tevékenységgel foglalkoztak. 


A város látnivalói között előkelő helyet foglal el a Plaza de España. A tér az 1929-es Ibéro-Amerikai Kiállításra készült Aníbal González építész tervei alapján. A cél az volt, hogy bemutassák a spanyol történelmet, ipart és technológiát. A tér egyik oldalán álló, félkör alakú épület mentén vizesárok húzódik, melyen négy híd ível át. Az épület falain csempedíszítés ábrázolja Spanyolország valamennyi tartományát. A Plaza de España a hagyományos andalúz építészetet elegyíti a mudéjar jellemzőivel. 


Ha már erre járunk, érdemes sétát tennünk a tér szomszédságában található Parque de María Luisa környékén is. A könnyen bejárható, ám mégis látványos park szökőkútjaival, sétányaival, növényeivel és műemlékeivel remek programot kínál. 

Érdemes sétát tennünk a Parque de María Luisa környékén is
Forrás: Polgár Bettina/Napló


A sportkedvelők számára érdekes lehet a városban működő két nagy labdarúgóklub is: a Sevilla FC és a Real Betis. Előbbi otthona az Estadio Ramón Sánchez-Pizjuán, utóbbié a Benito Villamarín Stadion. 

. A sportkedvelők számára érdekes lehet a Benito Villamarín Stadion 
Forrás: Polgár Bettina/Napló

A harmadik nagy sportlétesítmény Sevillában az Estadio de La Cartuja, ahol rendeztek többek között atlétikai világbajnokságot (1999-ben), UEFA-­kupa-döntőt (2003-ban) és labdarúgó-Európa-bajnoki mérkőzéseket (2021-ben) is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!