A nyugat „védőbástyája”

2019.05.18. 12:20

A fraknói vár szinte teljes berendezésével ellenállt az időnek

Az osztrák tartomány, Burgenland közös történelmi szálai miatt bőven tartogat magyar vonatkozású látnivalót. Közülük is kiemelkedik az évszázadok óta az Esterházy-család birtokában levő fraknói várpalota.

Tóth Sándor

Programokban gazdag hétvégi utazásra csábít a régi magyar főnemesi család legismertebb építészeti emlékeinek felkeresése. Utazásunk első állomásaként a magyar Versailles-t, a jelentős felújítással a régi pompáját visszanyerő fertődi kastélyt ajánlott felkeresni. Majd a határ túloldalán a kismartoni (eisenstadti) kastéllyal és fraknói várral Ausztriában folytatni az Esterházy-család birto- kaihoz kötődő túránkat.

Egészen unikális élményt kínál az Ausztriába „átrándulók” részére Fraknó vagy Fraknóváralja, osztrák közigazgatási nevén Forchtenstein. A közel 2800 lakosú, a Rozália-hegy lábánál és a Vulka folyó völgyében található település legfőbb látványos- sága az olaszbástyás védőfal- lal körülvett, a tájat uraló várpalota hatalmas épülettömbje. A fölé magasodó, már messziről látható Öregtoronnyal, mely az Esterházy Miklós által 1635 és 1660 között teljesen átépíttetett, 1317-től datált középkori vár egyetlen fennmaradt régi épületrésze.

A törökellenes háborúk során stratégiai jelentősége volt a burgenlandi várnak Fotók: Tóth Sándor

A bevehetetlen, a törökellenes háborúk során a nyugat védőbástyájaként is emlegetett erődítmény egykor legjelentősebb tulajdonosai közt Mátyás királyt is számon tartja a történelem. A fraknói vár – köszönhetően későbbi császárhű urainak – ellenállt az időnek, s azon ritka emlékeink közé tartozik, amely szinte teljes berendezésével együtt vészelte át az évszázadok múlását. Ugyanakkor betöltötte legjelentősebb funkcióját: az Esterházy-család értéktára, trezorja volt. Kincseiken kívül itt őrizték a rangos közfunkció­kat ellátó főnemesi dinasztia levél- és fegyvertárát.

A mai örökösök által létrehozott Esterházy Alapítvány tulajdonában levő vár napjainkban múzeumként működik, több kiállítás fogadja az ideérkezőket. Győztes csaták és koronázások címmel a XVII. század elejétől a XIX. század végéig terjedő időszak fegyverarzenálját, dísz- és vadászfegyvereit, koronázási zászlókat, rendjeleket és az Európában egyedülálló üveg-

gránát-gyűjteményt ismerhetjük meg. Titkos csodavilágot és a legkülönfélébb ritkaságokat fedezhetünk fel az Esterházy-család kincstárában, a „művészeti és csodakamrában”– az elnevezés tulajdonképpen a mai múzeumi gyűjteményekre utal, s szintén ritkaságnak számít kontinensünkön.

Esterházy Pál herceg értékes órákat, automatákat, valamint egzotikus preparált állatokat, illetve ritkaságokat gyűjtött, s kincseit bonyolult zárszerkezetekkel védve őrizte a kincstárban. Közéjük tartoznak a XVII. században készült, értékes elefántcsontból és csontból készült tárgyak is a nürnbergi Zick család műhelyeiből és berchtesgadeni művészektől.

A sok látnivalót megkoronázza az Esterházy-­ősgaléria és ezüstszoba. Az életnagyságú festményeken díszes ruhákban megörökített elődök között feltűnik Vlad Tepes, azaz Drakula gróf egész alakos portréja, akit Attila hun királlyal együtt az Esterházy-család ősei közé soroltak. Lenyűgöző az ezüstszoba is: itt található Európa egyik legnagyobb és legrégebbi ezüstbútor-gyűjteménye, mely szerencsére nem jutott arra a sorsra, mint más hasonló főúri kollekciók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!