Az igazi trópusi paradicsom

2020.11.08. 07:00

A Seychelle-szigetek méltán a világ egyik legkedveltebb nyaralóhelye

Türkizkék óceán, széltől meghajló pálmák, szikrázó napsütés, hófehér homok, luxus és romantika: a Seychelle-szigetek a világ egyik legkedveltebb nyaralóhelye. Igazi álomvilág, ahol érintetlen a trópusi természet, lelassul az élet és szépek, kedvesek az emberek.

Osváth Sarolta

Praslin 6500 lakosával Seychelle második legnagyobb szigete, nevét Franciaország egykori tengerészeti minisztere után kapta

A földrajzilag Afrikához tartozó, egyébként önálló köztársaságot alkotó indiai-óceáni szigetcsoport a XVIII. század közepéig lényegében lakatlan volt. Bár felfedezése 1502-ben az Afrikát elsőként megkerülő portugál hajós, Vasco da Gama nevéhez fűződik, az első hiteles feljegyzések a brit Kelet-indiai Társaság hajójának legénységétől, jó száz évvel későbbről, 1609-ből származnak, és csak 1756-ban tartották fontosnak a franciák, hogy a kereskedelmi hajóutak vonalában lévő szigetcsoportot az ellenőrzésük alá vonják.

La Digue szigetét a 750 millió évvel ezelőtt képződött gránittömbök szinte földöntúli szépségűvé teszik Fotó: Osváth Sarolta

Az érintetlen szigetvilágot XV. Lajos pénzügyminiszteréről, Jean Moreau de Séchelles-ről nevezték el. A gyarmatosítás 1768-ban kezdődött. Később az angolok szálltak harcba a szigetekért, majd az 1814-es párizsi békeszerződés alapján Seychelle – Mauritiussal együtt – brit koronagyarmattá vált. Függetlenségét jóval később, 1976-ban nyerte el.

Victoria egyik meghatározó találkozási pontja az időt 1903 óta mutató Clock Tower

A 115 – az alkotmányuk szerint 155 – szigetből álló köztársaság fővárosa Viktória királynőről, a legendás brit uralkodóról kapta a nevét. A város egyik meghatározó találkozási pontja az időt 1903 óta mutató Clock Tower, amely pontos mása a londoni Victoria pályaudvar órájának. A szigetcsoport lakosság szempontjából igazi olvasztótégely, a hivatalos nyelv a francia, az angol és kreolok seselwának nevezett nyelve. A mai „bennszülöttek” kreolnak vallják magukat, mindennapjaik része a zene és a tánc. A szigetek klímája egész évben kellemes, területük jelentős része természetvédelmi terület, a nemzeti parkok, valamint a botanikus kertek elképesztően gazdag trópusi növényzetet és állatvilágot tárnak a látogatók elé.

Praslinon találhatók a szigetek legtöbbet fényképezett tengerpartjai

Praslin 6500 lakosával Seychelle második legnagyobb szigete, nevét Franciaország egykori tengerészeti minisztere után kapta. A mintegy 13 kilométer hosszú, négy kilométer széles és 384 méter magas szigeten a Vallée De Mai természetvédelmi területen, az UNESCO-világörökség részeként, szabadon nő a világ legnagyobb gyümölcseit hozó tengerikókusz (coco de mer), valamint még hat olyan pálmafaj, amely csak Seychelle-en honos. Itt találhatók a szigetek legtöbbet fényképezett tengerpartjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!