letűnt korok műemlékei

2019.08.11. 07:00

Athén: Ókori csodák testközelből

A görög fővárosban lépten-nyomon letűnt korok emlékeire bukkanunk, de a legfőbb, kihagyhatatlan úti cél a kozmopolita város fölé magasodó, pazar látványt nyújtó Akropolisz.

Laskovics Márió

A világ egyik legismertebb ókori épülete, a Parthenón folyamatos felújítás alatt áll (jobbra) Fotók: Laskovics Márió/Napló

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az Attikai-síkságon, a Szaróni-öböltől északra elterülő görög főváros, Athén az európai civilizáció, a kultúra és a demokrácia bölcsője, mely több mint 3000 évre visszanyúló illusztris történelemmel büszkélkedhet. A város az ókorban élte virágkorát, és szerencsére máig számtalan műemlék maradt fenn, hűen hirdetve a hellén kultúra zenitjét. Athén emellett nyüzsgő és modern főváros is, amelyben elfér egymás mellett az autós, buszos, vasúti, légi és vízi közlekedés, továbbá rendelkezik villamos- és metróhálózattal. Úthálózata sűrű, könnyedén lehet közlekedni, taxit szintén könnyű találni. A több mint három és fél millió lakosú, a görög lakosság mintegy harmincöt százalékának lakhelyét biztosító, kozmopolita jellegű város a nevét a bölcsesség, a jog, az igazságosság, a művészetek, a kézművesség és a képzés istennőjéről, Pallasz Athénéről kapta.

Az Akropoliszról lélegzetállító látvány tárul elénk, többek között a városra Fotó: Laskovics Márió/Napló

A város legnépszerűbb látnivalója a kihagyhatatlan Akropolisz (fellegvár), ahol a periklészi aranykor több mint húsz építészeti remekét csodálhatjuk meg. Az ókori épületegyüttes egy meredek, a tetején lapos sziklán található, mintegy 150 méterrel a tengerszint fölött. Ki kell emelni a Parthenónt, Pallasz Athéné templomát, amely kívülről dór stílusú, legfőbb alapanyaga a sárgás színű, pentelikoni márvány. Kialakításának minden egyes részletén megfigyelhető az aprólékosság, a pontos tervezés. Folyamatos a rekonstrukciója, ezért állványzat társul a látványához, szentélyét ókori mintára építik majd újjá.

A másik híres épület az Erekhtheion szentély, amely a perzsák által lerombolt régi templom helyett volt a fellegvár kultusztemploma. Rendkívül kecses, attikai ión stílus jellemzi. A hagyományok szerint azon a helyen épült fel, ahol Athéné és Poszeidón versengett egymással, és valószínűleg itt volt a névadó Erekhtheusz király sírja is. Jellegzetessége a kariatidák (oszlop helyett alkalmazott nőalakok) sora a déli oldalon.

Az UNESCO világörökség-, valamint több millió ember bakancslistáján szereplő Akropoliszról lélegzetelállító látvány tárul elénk, szép időben el lehet látni Pireusz kikötővárosig, de a Dionüszosz-színház, az Areioszpagosz, Herodes Atticus színháza, a Lükabéttosz-hegy és az Agora (ókori piactér) is mind lenyűgözi a szemlélődőt. 2017-es ottjártamkor persze eszembe ötlött a Kispál és a Borz kultikus, Ha az életben című dalának ideillő sora: „az Akropoliszra felmegyünk, és ott a csikket a városra pöccintjük”. Mivel a helyi idegenvezető külön felhívta a figyelmet a szemetelés mellőzésére, a látványban való gyönyörködés után a csikkledobás elmaradt.

A világ egyik legismertebb ókori épülete, a Parthenón folyamatos felújítás alatt áll Fotó: Laskovics Márió/Napló

A felnőtt belépőjegy 20 (télen csak 10), a kedvezményes 10 euró. 19 év alatt, 65 év felett ingyenes a belépés. Érdemes ivóvízzel és csúszásmentes lábbelivel érkezni. Fő látványosság még a parlament melletti Szintagma téren, az Ismeretlen katona emlékműve előtti őrségváltás. A kis bódéjuk mellett álló mozdulatlan katonák fotózása magában is nagy élmény, ám a szinte lassított felvételként történő leváltásért tömeghisztériaszerűen odavannak a turisták. A kisebb őrségváltásokat minden nap megtekinthetjük, de a nagy ceremóniás vasárnaponként 11 órakor kezdődik.

Bár lépten-nyomon letűnt korok emlékeire bukkanunk, azért felfedezhetjük a modern valóságot is Athénban. A görög életérzést és a város lüktetését leginkább a Plaka negyedben és a Monastiraki piacon tapasztalhatjuk meg, amely a keleti bazárok hangulatát idézi. Szintén ajánlatos feltérképezni a nagyváros pezsgő éjszakai életét. A kikapcsolódást kiváló bárok, éttermek, dzsesszklubok és tavernák (kocsmák) biztosítják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!