bakancslistás

2018.10.24. 07:00

Sorrento, egy egyedülálló olasz sziget

Capri esetében cseppet sem túloznak a turistacsalogató prospektusok: az alig több mint tíz négyzetkilométernyi kis szigetre lépve valóban úgy érezzük, a Sorrentóból induló turistahajó álomvilágba repít az azúrkék tenger fehér habjain. Lenyűgöző a kikötő színes kavalkádja, a luxusjachtok sora, a fehér sziklák között magasba nyújtózó ciprusok látványa, a buja Bougainvillea bokrok színorgiája.

Osváth Sarolta

A Nápolyi-öböl – úgy, ahogy van – egyszerűen mesés. Capri azonban annyira egyedi és eleven élmény, hogy ha egyszer ott jártunk, feltétlenül visszavágyunk. A kis sziget természeti szépsége, a tengerszint felett néhány száz méterre fekvő, egymástól vadregényes hegyekkel elválasztott két városkájának különleges atmoszférája azonban nemcsak a turistahajókon érkezők számára vonzó, hanem a világhírességek és a leggazdagabbak listájának élén állók is szívesen pihennek itt, a kellemes klímájú dombok oldalába épített luxusvilláikban, vagy kötnek ki a luxusjachtoknak fenntartott csöndes öblökben. Sőt, a Tirrén-tengerből meredeken kiemelkedő sziget nemcsak a modern kor „be happy” életérzésének felel meg, hanem már az ókorban is kedvelt lakóhelynek számított.

Az időszámításunk előtti 8. században először görög telepesek vették birtokba, a Római Birodalom császárai pedig már üdülőhelyként élvezték szépségét. Capri a nagyobb és népesebb város, itt található a sziget két kikötője, a Marina Piccola, amely kitűnő strand is, valamint a Marina Grande. A turistahajók ez utóbbiba érkeznek, és a látogatók innét emelkednek fel az olaszul funicolare-nak nevezett kábelvasút-felvonóval egyenesen Capri városának központjába. A Piazzetta teraszáról csodálatos kilátás nyílik az öbölre, sőt, a tengeri távlatok a Vezúv csúcsáig vezetik a szemünket. Ezen a téren található a városháza, amelynek udvarán a római-kori Villa Augustea romjait láthatjuk. Nem kis meglepetésünkre Capriban egy tér, a Piazza Martiri d’Ungheria 1956 a magyar forradalom mártírjaira emlékeztet.

A sziget csücskéről megcsodálhatjuk Capri egyik jelképét, a három sziklából álló Faraglioni-sziklacsoportot, amely tengerparti földcsuszamlás produktuma. Aztán pattanjunk fel a helyi buszra és hódítsuk meg Anacaprit, a sziget második városkáját, 275 méter magasan a tengerszint felett.

Fő látnivalója a Villa San Michele, amit a 20. század elején Axel Munthe svéd orvos Tiberius római császár villájának helyén épített. A villa kertjében – ahonnét egyébként szintén csodálatos a kilátás a Vezúvra – egyiptomi, és egyéb antikvitáskori ereklyék, és művészeti alkotások találhatók. A szigeten nagy mennyiségben termesztenek citromot, ebből készítik a Limoncellot, amit feltétlenül meg kell kóstolni. De kapható lekvár és finom parfüm is citromból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!