Városlőd

2015.11.20. 14:47

Megélni a sváb hagyományokat

Városlőd – Több mint húsz iskola négyszáz diákja vett részt a jubileumi német nemzetiségi találkozón, amelyet november 20-án rendeztek a község művelődési házában és oktatási intézményében.

Penk Tímea

A Városlődi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola már huszadik éve szervezi meg a Veszprém megyei német nemzetiségi kulturális találkozót, a Kulturwettbewerbet. Csekényi István polgármester köszöntője után Fülöp-Bornemisza Szilva, a Klik ajkai tankerületének igazgatója fejezte ki örömét a nemzetiségi hagyományok megéléséért.

Pfeiferné Takács Hajnalka intézményvezető-helyettes és Csekényi István polgármester a városlődi gyerekekkel

– A hagyományt nem ápolni kell, hiszen nem beteg, nem őrizni kell, mert nem rab, a hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket – idézte Sebő Ferencet a tankerületi igazgató. A városlődi német nemzetiségi önkormányzat elnöke, Oszvald József egykori iskolaigazgató kezdeményezésére szervezték húsz évvel ezelőtt az első kulturális találkozót.

– A nemzetiségi oktatás nemcsak nyelvtanulást jelent, hanem a kultúrára és annak továbbörökítésére is kiterjed. Fontos, hogy a diákok megismerkedjenek egymással, és lássák más települések sokszínű kultúráját is – fogalmazott Oszvald József. A városlődi iskola intézményvezető-helyettese, Pfeiferné Takács Hajnalka elmondta, hogy minden évben egyre többen érkeztek a Kulturwettbewerbre. Az első programokon részt vettek a magyarpolányi, az ajkarendeki, a bakonyjákói, a kislődi, a herendi és a városlődi gyerekek. Az intézményvezetők és a rendezvény más segítői jubileumi vázát kaptak ajándékba.

Magasházi János, az iskolai kórus zenésze

Ének és zene, próza és vers, illetve tánc kategóriában indultak a versenyek, amelyek eredménye rövidesen várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!