Várpalota

2013.04.01. 12:55

Végvári vitézek

A XVI. századi hagyományokat őrző végvári vitézeket örökített meg 22 felvételből álló fotósorozatán Jánváry László grafikusművész, akinek utazó tárlata a napokban érkezett meg a Thuri-várba.

Szabó Péter Dániel

A Magyar Honvédség vándorkiállításaként érkezett a megyeszékhelyre az Egyesült Államokban élő grafikusművész rendhagyó anyaga, ami a XXI. században tovább élő vitézi hagyományok művelői előtt tiszteleg. A képeket a budapesti Stefánia-palotában, s több magyarországi nagyvárosban is sikerrel állították ki már az év folyamán.

 

Csepin Péter a tárlat ünnepélyes megnyitóján a Thuri-várban (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Érdekesség, hogy Jánváry Zoltán fotóin a Bakonyi Poroszkálók Hagyományőrző Egyesület tagjai szerepelnek, köztük Csepin Péter és Bakó Sándor is, akik az elmúlt év novemberében érkeztek haza nyolc hónapon át tartó északi portyájukról Várpalotára, ahol a Thuri-vár előtt Hende Csaba honvédelmi miniszter is köszöntötte őket. Nem véletlen tehát, hogy az ünnepélyes megnyitón Csepin Péter mondott köszöntőt a megjelentek előtt.

- Három évvel ezelőtt, 2010-ben találkozott egyesületünkkel Jánváry Zoltán, aki egy katonatáborunkban is részt vett, hogy jobban megismerje az általunk képviselt értékeket. Ott vetődött fel az ötlet, hogy fényképek, majd rézkarcok készüljenek az ország hagyományőrzőiről, így is emléket állítva tevékenységüknek _ hangsúlyozta Csepin Péter, aki kiemelte, külön öröm, hogy a képeken XVI. századi öltözetben láthatóak a vitézek. A tárlat április 15-ig látható a várban.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!