Várpalota

2016.06.06. 19:05

A hős kapitányra emlékeztek

Várpalota - A Diadal napjához közeledve a Városszépítő és -védő Egyesület tagjai is megemlékeztek a török sereget Palota váránál visszaverő kapitányról, Thury Györgyről.

Szabó Péter Dániel

A program a várban indult, ahol az egyesület egyik tagja, Móri Sándor tartott részletes előadást Thury György életéről. Az érdeklődők előtt a helytörténész elmondta, Thury Hont vármegyéből, Középtúrról származó nemesi család sarja, ősei már az Árpád-korban jeles vitézek voltak. Nagyapja, Thury Miklós Hunyadi Mátyás seregében szolgált, és apja, Gábor is kitűnő vitéz volt.

A várban Móri Sándor beszélt Thury György életéről, sikereiről
Fotó: Szabó Péter Dániel

Palota várának kapitányaként a pénztelenségen állandó portyákkal próbált segíteni, így akadályozta meg azt, hogy katonái a zsoldhátralék miatt elszökjenek tőle. Az állandósuló pénzhiány miatt végül 1565-ben beadta lemondását, ám az uralkodó még egy ideig maradásra bírta. 1566 júniusában 500 katonájával mindaddig tartotta Palota várát Arszlán budai pasa 8000 fős seregével szemben, míg a felmentő sereg Salm gróf győri várkapitány vezetésével meg nem érkezett.

Thury az ország első számú bajvívója volt, neve külföldön is ismertté vált. A feljegyzések szerint több mint hatszáz győztes párviadalt vívott, a törökök ezért dunántúli oroszlánnak nevezték. Istvánffy Miklós 16. századi humanista történetíró szerint például egy hatalmas termetű török csak azért jött Magyarországra, hogy vele megvívhasson. 1571-ben Orosztony község határában 150 lovasával együtt tőrbe csalták és megölték.

A történelmi előadást követően a városvédők előbb a vár földszinti részén található domborműnél, majd a Várkerti iskola udvarán lévő Thury- szobornál helyeztek el koszorúkat és tisztelegtek a kapitány hősiessége előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!