Várpalota

2013.12.02. 15:15

A mustármag és a hit - Kocsis Fülöp görög katolikus püspök előadása

A hit kialakulásáról és fejlődéséről, a nevelés fontosságáról beszélt a Thury-várban tartott előadásán Kocsis Fülöp görög katolikus püspök.

Szabó Péter Dániel

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége várpalotai csoportjának meghívására, a hit éve rendezvénysorozat lezárásaként érkezett a közelmúltban a településre a Hajdúdorogi Egyházmegye megyés püspöke. A vár Thury termében előbb Antalóczy Zsuzsanna, a vendéglátó szervezet vezetője köszöntötte a megjelenteket, köztük Talabér Márta polgármestert, majd Kocsis Fülöp lépett a mikrofonhoz. Beszélt a hit szerepéről, kialakulásáról és fejlődéséről, valamint szerepéről a szűkebb és tágabb közösség szemszögéből. Jézus Krisztus mustármagról mondott példázatát idézte annak szemléltetésére, hogy bár a hit kezdetben kicsi, de ha gondozzuk és ápoljuk, növekedni tud, s óriási dolgokra lesz képes.

Mindenki számára érthetően beszélt a hitről előadásában Kocsis Fülöp görög katolikus püspök (Fotó: Szabó Péter Dániel)

– A hit mustármagja a családban ereszt gyökeret, ahonnan az emberi élet is indul. Téves az a felfogás, amit ma sokan hirdetnek, hogy majd 18 éves korában eldöntheti a fiatal, hinni akar-e vagy sem, s ezért ne erőltessük rá a mi világnézetünket. A hitre való nevelésnek, avagy a „mustármag elültetésének” valójában a magzat fogantatásának pillanatától kellene kezdődnie, sőt, akár még korábban, a fiatal házaspár első közös imádságainál – mutatott rá a görög katolikus püspök.

Hangsúlyozta, a gyermek már magzati létében, születése előtt is érzékelheti azt a légkört, amikor szülei imádkoznak érte. Később a gyermek templomba vezetésének, imádkozni tanításának útjáról és lehetséges módjáról beszélt Kocsis Fülöp, kiemelve a család példamutató szerepét.

– Ahogy a gyermek csecsemőkorától belenő a családba, úgy kell belenőnie az egyházba is. A gyermek ugyanis a mindennapokban, a szülők magatartásán keresztül érzi meg, hogy milyen, mit is jelent Isten – hangsúlyozta Kocsis Fülöp.

A püspök elmondta, a szentírást is érdemes mielőbb megismertetni a gyermekkel. A nevelés mindig növelés, s a hitben növekedés nem áll meg 18 éves korban, tette hozzá.

A KÉSZ színvonalas rendezvénye baráti beszélgetéssel és vendéglátással zárult a vár Thury termében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!