Várpalota

2012.02.21. 08:26

Helyzetbe hozott kistermelők

Várpalota, Zirc - A környezettudatosan gazdálkodó helyi termelőket hozná helyzetbe a DNS Egyesület által a közelmúltban indított Kertrégió program, ami az országban itt valósulhat meg elsőként.

Szabó Péter Dániel

A helyi önkormányzat támogatása mellett uniós forrásokból létrejövő nagyívű projekt lényege, hogy előbb tanfolyamon képezze tovább a környezettudatos gazdálkodásra fogékony termelőket, majd a későbbiekben üzletekben és a közétkeztetésben is megjelenjenek a helyben termelt élelmiszerek. Az egyesület célja, hogy a kezdeményezés később az ország más térségeinek is mintaként szolgáljon.
 
- A környezettudatos gazdálkodás elterjesztése és népszerűsítése mellett a régi bányamentő állomás épületéből logisztikai központot alakít ki az egyesület. A Várpalotai Közüzemi Kft. telephelyén mintagazdaság jön létre, míg a tervek között egy minőségbiztosítási tanúsítvány bevezetése is szerepel - számolt be a program részleteiről a közelmúltban tartott projektindító napon Katona Csaba, Várpalota alpolgármestere. A Thuri-várban tartott rendezvényen elhangzott, a termelők és a felhasználók közötti kapcsolatot egy informatikai rendszer szavatolja, hiszen nem titkolt cél, hogy a termények később a közétkeztetésben is megjelenjenek majd.

- A rászoruló helyiek az önkormányzat által indított szociális alapú földprogram révén kapcsolódhatnak be a projektbe - hangsúlyozta Katona Csaba, aki hozzátette, külön öröm, hogy sok fiatal is érdeklődik a lehetőség iránt.

 Forgács Tamás projektvezető kiemelte, a program kistérségi ugyan, ám olyan modellt dolgoztak ki, amely később az ország bármely térségében alkalmazható majd. A kistermelők és fogyasztók összekapcsolására épülő kezdeményezés részeként az érdeklődők a vegyszermentes gazdálkodás alapjait is megtanulhatják a közelmúltban indult képzésen.

- A logisztikai központ mellett Várpalotán mintaboltot is kialakítunk, de egy webshopon keresztül is elérhetőek lesznek a termelők portékái. Több élelmiszerüzlettel megállapodást kötöttünk, a projektben részt vevő gazdák terményeit külön polcon találhatják meg majd a vásárlók - mondta el a projektvezető.
 

Május végéig képzik a kistermelőket
 
Az első lépés a termelők felkészítése, a több hétvégén át tartó tanfolyam február elején indult. A május végéig tartó képzés során a DNS Egyesület szakemberei ökológiai szemléletű, környezettudatos gazdálkodásra készítik fel a résztvevőket. A zirci és a várpalotai kistérségből összesen 80 termelőt fogadtak az elméleti és gyakorlati oktatást egyaránt magában foglaló tanfolyamra.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!