Várpalota

2014.03.17. 13:55

Nemzeti érdekek mentén

Várpalota - Március 15-e nem hivatalos volta miatt nemzeti ünnepünk, hiszen hosszú évek óta felszólítás nélkül ezrek és ezrek vesznek kezükbe virágot, gyertyát és koszorút, hogy emlékezzenek, s büszkén felemelhessék fejüket e napon.

Szabó Péter Dániel

Talabér Márta, Várpalota polgármestere mondta el mindezt a nemzeti ünnep alkalmából szervezett megemlékezésen a Thuri téren.

- Nem szavaljuk naponta a Nemzeti dalt, s nem olvasunk fel hiába 12 pontot. Ám élünk aszerint, ahogyan azok megírattak, igényeljük Magyarország függetlenségét. Úgy és olyan módon, ahogyan az ma Európában lehetséges, de mindenképp nemzeti érdekeinktől vezérelten. Felelős magyar kormányt akarunk ma is, amely nem idegen érdekeknek megfelelve, hazaáruló módon, hanem értünk, polgárokért cselekszik _ tette hozzá a megjelent közel 300 ünneplő előtt a polgármester, majd okleveleket adott át a város tanulmányi ösztöndíjban részesült középiskolás diákjainak.

Ezt követően a Cserregő Néptáncegyüttes, a Magániskola művészeti tagozata és a Mézengúzok zenekar adott közös ünnepi műsort. A hazaszeretetet, az összetartozást középpontba helyező színvonalas előadásban zenés és táncos betétekkel idézték meg a fiatalabb korosztály számára is érthető és élvezhető módon az 1848-as hangulatot. Az ünnepség koszorúzással zárult, amelynek során politikai pártok, hivatalos szervek és civil szervezetek képviselői helyezték el virágaikat a Thuri téren található emlékmű lábánál.

A Cserregő Néptáncegyüttes, a Magániskola művészeti tagozata és a Mézengúzok adtak műsort (Fotó: Szabó Péter Dániel)

 

A központi program előtt - ahogy 22 esztendeje minden év márciusában - idén is gróf Zichy Béla nemzetőr sírjánál tartott megemlékezést a Várpalotai Városszépítő és védő Egyesület. Az alsóvárosi temetőben összegyűlt mintegy félszáz emlékező előtt Petrovics László, a civil szervezet elnöke elmondta, az 1848-as forradalom a 19. századi európai történelem egyik legjelesebb része volt, amelyre tiszta szívvel, igazi büszkeséggel tekinthet minden honfitársunk.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az említett időszak könyvtárnyi irodalmából részben hiányoznak a helyi levéltári kutatásokra alapozott feldolgozások. Beszédében megemlékezett a harcokban résztvevő palotai hősökről, valamint a Zichy családról, amelynek több tagja is aktívan részt vett, s életét áldozta a szabadságért vívott küzdelemben.

A városszépítő egyesület ünnepi megemlékezés, a Nepomuki Szent János Római Katolikus Általános Iskola diákjainak színvonalas műsorát követően itt is koszorúzással zárult gróf Zichy Béla nemzetőr sírjánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!