Várpalota

2014.05.26. 13:40

Nyáron megújul a várudvar Várpalotán

A nyár folyamán megszépül a várudvar, újabb ütemmel folytatódik a Thury-vár komplex felújítása, derült ki a várpalotai képviselő-testület legutóbbi ülésén.

Szabó Péter Dániel

A városatyák tárgyalták, s el is fogadták a település kulturális életét koordináló Thury-Vár Nonprofit Kft. éves beszámolóját, amelyben kiemelt helyet kapott a Várpalota jelképének számító épület-együttes további renoválása.

– Már akkor döntöttünk a folytatásról, amikor a Thury-vár felújításának első ütemén túljutottunk. Az eszközbeszerzéseket követően a nyáron indulhatnak el a munkálatok a várudvaron. A célunk az, hogy az oda tervezett különböző koncertekhez, színházi előadásokhoz a szép környezet mellett a mai kor elvárásainak megfelelő technikai feltételeket is tudjunk biztosítani – mondta el az ülést követően a Naplónak Talabér Márta polgármester.

Csővári Zsófia, a Thury-Vár Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az átalakítás előtt álló várudvaron (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A pályázat tavaly júniusban indult, az elmúlt egy évben az előkészítés mellett beszereztük többek között az új hangtechnikát, a modern színpadot és a székeket, összesen 350 ülőhelyet tudunk majd biztosítani a várudvaron, amelynek teljes felújítására most írjuk ki a közbeszerzési eljárást, tette hozzá kérdésünkre már a várban Csővári Zsófia, a Thury-Vár Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A tervek szerint júliusban induló munkálatok során korhű térburkolatot kap az udvar, megszépül és újra látható lesz az eddig befedett várkút, valamint padokat és növényeket helyeznek ki. A hátsó bejárat mellett található épületrészben öltöző kap helyet az itt fellépő művészek, csoportok kiszolgálására, de reneszánsz festőműhelyt is létrehoznak a várban.

– A második emeleti kerekasztal-tárgyalóban a bútorzattal, a festőállványokkal a reneszánsz kort szeretnénk megidézni, helyi művész-tanárok segítségével gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt indulnak majd festő szakkörök. Változás a korábbiakhoz képest, hogy a tervezett horrorszoba helyett másfajta turisztikai attrakcióval készülünk. Az Újlaky utca felőli első torony pincerészében kamaraterem lesz, ahol Palota évszázadai címmel animációs kisfilmet nézhetnek meg a látogatók, de középkori kínzóeszközöket is bemutatunk majd. Ideális esetben a beruházás októberben zárul, befejezését követően terveink szerint mindig nyitva lesz majd az érdeklődők előtt a várudvar, ami így egyfajta közösségi térként is funkcionálhat a belvárosban – mondta el Csővári Zsófia, aki kérdésünkre hozzátette, a Thury-vár felújításának egyelőre még csak tervezett harmadik ütemében a belső homlokzat renoválása és egy nívós vendéglátóhely kialakítása szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!