Várpalota

2016.02.18. 16:58

Több intézményt is felújít az önkormányzat Várpalotán

Várpalota – Biztonságos a település 2016-os költségvetése. Talabér Márta polgármester mondta el mindezt csütörtökön a várpalotai képviselő-testület ülésén, miután nyolc igen és három tartózkodás mellett a városatyák 3,667 milliárd forintos főösszeggel elfogadták az idei esztendőre szóló költségvetési rendeletet.

Szabó Péter Dániel

A napirend vitájánál Galambos István képviselő nehezményezte, hogy a Thury-Vár Nonprofit Kft. működési támogatása (49,6 millió forint) alacsonyabb a reméltnél, ami az idei programok méltó színvonalú megrendezését is veszélyeztetheti. Talabér Márta elmondta, a korábbi éveknél jóval több támogatást kapott a cég, külön összeg jut a Thury-emlékév programjaira is, amelynek megrendezéséhez pályázati forrásokat is szeretne lehívni az önkormányzat, erről már a tervezés során, a legutóbbi testületi ülésen is szó esett.

Színvonalas rendezvények a Thury-emlékéven

Falussy Sándor képviselő kiemelte, a költségvetés összegének mindössze egy százaléka, 37 millió forint jut a városi felújításokra, ami a város jövője szempontjából nem a legbölcsebb döntés. A vita lezárását követően a polgármester elmondta, a költségvetésben található 37 millió forintos felújítási keret mellett érdemes megemlíteni, hogy tavaly döntött a testület a Dúdoló óvoda idei, 67 millió forintos felújításáról, de a Bóbita-házra, illetve a Szivárvány óvoda konyhájára is komoly összeget költ majd 2016-ban a város. Több évtizedes volt a lemaradás a városi intézmények felújítása tekintetében, néhány esztendő alatt nem lehet teljesen behozni a hátrányt, szögezte le Talabér Márta, aki hozzátette, idén a Kálvária városrész fejlesztésére szeretne több forrást összpontosítani az önkormányzat. – Parkolókat alakítunk ki a Szabolcska utcában, utakat és járdákat építünk, megújítjuk a zöldfelületeket. Fontos még megemlíteni, hogy a város kiemelt művészeti együttesei, vagyis a Cserregő Néptáncegyüttes, a Várpalotai Bányász Fúvószenekar és a Várpalotai Bányász Kórus támogatását a tavalyi 600 ezer forintról egymillió forintra emeltük – hangsúlyozta Talabér Márta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!