Várpalota

2013.03.04. 14:08

Vadászat a világ körül

Egy éven át utazott és vadászott a világ körül párjával Németh Attila, aki élményeit egy jótékonysági előadáson osztotta meg az érdeklődőkkel a Thuri-várban.

Szabó Péter Dániel

- Az önzetlen segítség hozott össze minket, s jó látni, hogy ebben az anyagias világban is sokan fontosnak érezték mindezt. Nem mindennapi emberek tartanak ma előadást, akik a fél világot bejárták már. Horgásztak, vadásztak, búvárkodtak, s ezeket a kalandokat örömmel osztják meg velünk - mondta el köszöntőjében Tengerdi Győző, a HM Verga Zrt. vezérigazgatója, utalva arra, hogy a rendezvény célja az ismeretterjesztés mellett a lapunk hasábjain is bemutatott nagybeteg kisfiú, Szalkai Huba megsegítése volt.

Ezt követően az egyébként várpalotai születésű Németh Attila vette át a szót. Örömmel idézte fel gyermekkorát, abban az időben sokszor megfordult a környéken. A nagyapja, Lukács István egykoron a Várpalotai Bányász Horgászegyesület elnöke volt, így az itt töltött napok, hetek alatt az ifjú Németh Attila is beleszeretett a horgászatba.

Tengerdi Győző vezérigazgató (balra) és Németh Attila világjáró vadász a vár Thuri-termében tartott jótékonysági előadáson (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Később a vadászat és az utazás szerelmese lett, ez hozta össze nyolc évvel ezelőtt párjával, Bakonyi Andreával is. Közös vágyuk volt a 2011-ben megvalósult egy éven át tartó utazás, amelynek során 10 országban összesen 33 különböző vadfaj 43 egyedét hozták terítékre. Jártak az új-zélandi Taranaki-vulkánnál, Spanyolországban kőszáli kecskére vadásztak, de a dél-amerikai vagy épp indonéziai kalandokról is nagy kedvvel meséltek a vár Thuri-termébe ellátogató érdeklődőknek. Mindezt persze a nemrég megjelent könyvük gyönyörű fotóival illusztrálva, a világkörüli utat méltóképp prezentáló felvételek Bakonyi Andrea nevéhez fűződnek.

Az ingyenes előadáson adományokat gyűjtöttek a szervezők, a Verga 100 ezer forintos felajánlása mellett 50 ezer forint gyűlt össze a vendégek jóvoltából, így összesen 150 ezer forintot tudtak átadni a Szalkai családnak. Várpalota mellett a szomszédos Berhidán is jótékonysági rendezvényt tartottak a hétvégén Huba megsegítésére. Az önkormányzat által szervezett gálaműsorban a helyi óvodások és iskolások mellett a nyugdíjasklubok, helyi művészeti csoportok és előadók is színpadra léptek, valamint nagy sikerrel muzsikált a Jávor Pál Nemzeti Czigányzenekar. Lengyelné Horváth Andrea közművelődési vezetőtől megtudtuk, több mint 200 ezer forintnyi adomány gyűlt össze az est folyamán, amelyen a helyszínen át is nyújtottak a kisfiú édesapjának, Szalkai Károlynak. A várpalotai Bán Aladár Általános Iskolában jótékonysági futóversenyt is tartottak az elmúlt pénteken, a nevezési díjakból befolyt összeget továbbították a családnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!