Veszprém

2012.12.06. 11:33

Összefogás program alapon

Mi nem elitcserét akarunk, politikát akarunk váltani, mondta Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt elnöke, frakcióvezetője a veszprémi kihelyezett frakcióülésen.

Balla Emőke

- Veszprémben szerdán tartottak kihelyezett frakcióülést, de járják az egész országot.

- Tudatos, hogy minden hónapban legalább egyszer a szocialista frakció kihelyezett ülést tart vidéki helyszíneken. A veszprémi frakcióülés témája a vidékfejlesztés és agrárpolitikai programunk; ez annak a programalkotásnak a része, amit a szocialista párt pár hónappal ezelőtt kezdett. A frakcióülés után a képviselőcsoport tagjai a megye mintegy húsz településen tartanak fórumokat.



Az MSZP tett egy olyan ajánlatot politikai szereplőknek, hogy kezdjük el a tárgyalásokat, méghozzá a tényleges tartalomról, mondta Mesterházy Attilapártelnök, frakcióvezető (Fotó: Orosz Péter)

 

 

Mire helyezi a hangsúlyt az MSZP agrár- és vidékfejlesztési programja?

- A program lényege, hogyan lehet versenyképessé tenni a magyar mezőgazdaságot úgy, hogy az olcsó, de jó minőségű élelmiszerekkel lássa el a hazai élelmiszerpiacot, és hogyan lehet bővíteni a foglalkoztatottak számát. Az agráriumban a technikai fejlődés sok esetben munkaerőt vált ki, az állattenyésztés és a kertészet területén van foglakoztatási lehetőség. A harmadik új terület, a zöld gazdaság: megújuló energiaforrások felhasználása, mezőgazdasági hulladék hasznosítása. Magyarország egykori előnyét vissza kell szerezni és az agrárium területén folyamatos fejlesztésekre van szükség. Ezért is mondjuk, hogy az a földosztás, amit a fideszes többség elfogadott, számunkra elfogadhattalan.

- A földtörvény visszásságairól sokszor felszólaltak a szocialista képviselők.

- Azt ígértük, hogy amint lehetőségünk lesz rá, újra fogjuk írni a földtörvényt, mint ahogyan azokat a földbérlet pályázatokat is megvizsgáljuk, melyek nem tiszta körülmények között köttettek. A Fidesz egy új földbirtokos osztályt épít, csak ez az új osztály tetőfedőkből, műkörmösökből és fideszes haverokból áll. Mi azt mondjuk, ez nem tisztességes, a helyben élő gazdáknak kell a lehetőséget adni, nem a miniszterelnök barátainak.

- A vidékfejlesztés kapcsán szóljunk az önkormányzatokról. Az MSZP nem támogatja a kis települések adósságátvállalását.

- A cél jó, de az újabb módosítókkal Orbán Viktor felülírta a korábbiakat, mert nem a teljes adósságot, hanem annak csak negyven százalékát vállalják át. Így sem látjuk pontosan, hogyan fog megvalósulni, nem lesz-e ennek később nagyobb ára. Mi kicsit óvatosabbak vagyunk: hol vannak források, amikből fedezni tudják az adósságátvállalást. Az egész pedig igazságtalan azokkal az önkormányzatokkal szemben, amelyek felelősen és takarékosan gazdálkodtak. Sokkal nagyobb problémát látunk azonban abban, hogy az állam államosítja az egészségügyi szektort, a kórházakat, az intézményeit, iskolákat, rossz irányt vett ezt a változás. 



Nem értenek egyet az iskolák állami fenntartásba adásával?

Az önkormányzatoknak meg kell adni a lehetőséget, ha akarják, a helyi közösségek üzemeltethessenek iskolákat, így több forrást is lehet bevonni. A vidék Magyarországával nem nagyon törődik a kormány, hiszen ha megnézzük, milyen uniós fejlesztések valósultak meg az elmúlt két évben, azt látjuk, hogy megtorpant a folyamat, a kormánynak nem sikerült megakadályozni a régiók leszakadását.

- A nyáron a szociaista párt magas támogatottságáról beszéltünk, azóta egy új szereplő, az Együtt 2014 is megjelent a közéletben. Tettek ajánlatot, most a választ várják. Összefognak?

- Az elmúlt hat hónapban a szocialista párt támogatottsága folyamatosan erősödött, jó a stratégiai irány, amit elkezdtünk és folytatunk, a sok személyes találkozás a vidéki fórumokon. Az összefogás gondolatát le kell fordítani a napi gyakorlat szintjére; nem elég csak beszélni róla, hanem ha tényleg hisszük, hogy ebben van erő, tenni is kell érte, hogy megvalósuljon. Éppen ezért az MSZP tett egy olyan ajánlatot politikai szereplőknek-  köztük az Együtt 2014-nek is  -, hogy kezdjük el a tárgyalásokat, méghozzá a tényleges tartalomról. Az összefogást kizárólag program alapon tudjuk elképzelni. Javasoltuk, hogy azzal kezdjük a tárgyalásokat, hogyan lehet a programokat összehangolni, majd folytassuk a regisztrációra való felkészüléssel.

A választási regisztrációt említette. Mi erről az álláspontjuk?

A választási regisztrációs kampány kvázi a választások első fordulója. Azt szeretnénk, ha a legkisebb faluban is eljutna az üzenet. A regisztrációra buzdító kampányt összekötnénk egy saját programot bemutató kampánnyal, hogy az emberek lássák, mit kell tenni, ha változtatni akarnak az ország során. Ha azt akarják, hogy ne legyen négymillió létminimum alatt élő, hogy az 500 ezer, ma még napi szinten éhező gyerek létszáma nulla legyen, a rezsi költségeiket tisztességgel tudják fizetni, hogy minden családban legyen legalább egy tisztességesen kereső családtag, akkor változtatni kell. Mi nem elitcserét akarunk. Nem azt akarjuk, hogy ellenzéki padsorokból átüljünk a kormányzati padsorokba, ennél nagyobb az ambíciónk. Pusztán azért nem kell kormányt váltani, hogy a mi kormányunk idején is ilyen rossz adatokkal rendelkezzék az ország. Mi politikát akarunk váltani. Azt akarjuk, hogy az emberek a hétköznapokban éljék meg, hogy napról napra könnyebb az életük, több a biztonság és a remény arra, hogy gyorsabban lehet kilábalni a mostani válságból.

- Az elmúlt vasárnap bizonyították, hogy egy fontos ügy  a rasszizmus, kirekesztéssel szembeni kiállás  képes egy színpadra állni jobboldali és baloldali képviselő.

- A rendezvénynek szimbólum érték volt, de fel kell hívjuk a figyelmet arra, ma már a szavak nem elegek. Ha a rasszizmussal, gyűlöletkeltéssel, kirekesztéssel szemben tenni akarunk valamit, tettek kellenek. Ezért mondtam, hogy a kétharmados minősített többség minősített felelősséggel is jár. Most itt volt a lehetőség, hogy ha a jobb- és baloldal ugyanolyan célokat, üzeneteket fogalmaz meg, akkor azt váltsuk cselekedetre. Hozzunk olyan döntéseket a parlamentben, amelyek gátat szabnak az ilyen beszédnek, ilyen politikának és a társadalom számára is erős üzenetet küld: elég volt ebből! A demokratikus ellenzék össze tud fogni a kormánnyal, de a kormányoldalról is meg kell lenni a szándéknak. Amit sajnálok, hogy a miniszterelnök mégsem határolódott el a Jobbiktól, nem ítélte el. Amire várunk, az a mai napig nem történt meg.





A szocialista párt kifejezte szándékát, hogy hajlandó és akar is közös jelölteket állítani mind a 106 körzetben, ugyanígy közös listát is, mert így lehet a szavazatokat maximalizálni. Fontos, hogy a pártok közötti választási szövetségben gondolkozzunk, mert ezáltal lehet a benne résztvevőknek megőrizniük politikai identitásukat és szervezeti önállóságukat. Mi nem csatlakozásra hívtunk bárkit is, hanem partnerségre, együttműködésre, tárgyalásra hívjuk a szervezeteket. Az Együtt 2014-től tegnap kaptam meg a pozitív választ, az MSZDP-től és a SZEM-től pedig ma. Január 2-tól kezdjük az egyeztetéseket, közjogi, gazdasági kérdésekkel, mondta Mesterházy Attila.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!