Veszprém

2013.03.06. 14:24

Átalakul a veszprémi kórház

A Csolnoky Ferenc Veszprém Megyei Kórházat zártkörű részvénytársaságból (zrt.) költségvetési intézménnyé kell átalakítani. A rendelkezés végrehajtására három hét áll rendelkezése - tájékoztatta dr. Rácz Jenő főigazgató a Naplót.

Varga Domokos Péter

Megtudtuk tőle, a megyei kórház 2007 áprilisától működött zrt.-ként, 99 százalékban a megyei önkormányzat, egy százalékban a Sümeg városi önkormányzat birtokolta. A 2012. január 1-i állami átvételt követően 100 százalékban a magyar állam lett a tulajdonos. Már a parlament előtt van az a törvénytervezet, amely előírja, hogy az egészségügyi intézményeket működtető gazdasági társaságoknak költségvetési intézményekké kell átalakulniuk.

Rácz Jenő érdeklődésünkre elmondta, hogy a gazdasági társasággá alakulást annak idején az indokolta, hogy egy alapvetően piaci környezetben működő, több milliárdos egészségügyi intézmény könnyebben tudott a piac kihívásaihoz alkalmazkodni a gazdasági társaság által nyújtott lehetőségekkel, például a flexibilis és gyors döntéshozatallal. A gyakorlat viszont azt mutatta az elmúlt öt évben, hogy a jogszabályi környezet nem követte a változást. Emiatt számtalan hátrányos megkülönböztetést kellett elszenvedniük a gazdasági társaságként működő kórházaknak, melyek akár több százmillió forint hátrányt is okozhattak. Nem jutott hozzá néhány központi támogatáshoz, ezek közé tartozott például a 13. havi bér, majd ennek megszűntét követően az azokat kompenzáló juttatások, egyéb támogatások.

(Fotó: Gáspár Gábor)

Kiadási oldalon is több teher hárult rájuk, ilyen volt például az iparűzési és az ingatlan adó. A különböző hatósági eljárásoknál ezek díjait a költségvetési intézményeknek nem kellett megfizetni, de a gazdasági társaságoknak igen. Hátrányt jelentett az is, hogy a rendszeressé vált adósságkonszolidációt a gazdasági társaságoknál az államháztartási hiányból nem lehetett leírni. De szempontként merült fel, hogy az állami egészségügyi rendszerben az egységes tulajdonlás mellett indokolt az egységes működési szerkezet is.

Az átalakítás után a dolgozók közalkalmazottakká válnak, míg korábban a munka törvénykönyve hatálya alá tartoztak. A törvény biztosítani fogja, hogy a munkavállalók ne járhassanak rosszabbul, mint a korábban, az új működési formában is alkalmazni kell minden dolgozót. Ez alól csak azok lehetnek kivételek, akik erre nem tartanak igényt. De a munkavállalók számára a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény nagyobb védettséget biztosít, mint a Munka Törvénykönyve.

 

Az átalakítás végrehajtásában az egyetlen problémát a szűkre szabott – március 1-re kitűzött - határidő jelenti. Ezt főleg annak ismeretében lesz nehéz végre hajtani, hogy a gazdasági társasággá való alakuláshoz egy fél évre volt szükség. Az átalakítás mellett most is végezni kell a kórház összes feladatát, folytatni kell a válságmenedzselést, bonyolítani a folyamatban lévő beruházásokat, el kell látni a betegeket – hangsúlyozta a főigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!