Veszprém

2013.05.05. 15:37

A Cserhátról szól minden előadás

Május 7-én délutántól estig a Cserhát városrész történetével ismerkedhetnek az érdeklődők a Laczkó Dezső Múzeumban.

Szabó Zsuzsanna

Május 7-én minden a Cserhátról szól majd a múzeumban. A Gizella-napok programsorozat kísérő rendezvényeként kedden 14 órakor Cserhát városrész-történeti ismeretterjesztő előadás-sorozat kezdődik a múzeumban. A házigazda és a megyei levéltár közös rendezvényének első előadásában Gubicza László építészmérnök beszél Veszprém városrendezéséről és -fejlesztéséről 1945-től napjainkig.

Nagy Szabolcs főlevéltáros Városrekonstrukció vagy városrombolás címmel tart előadást, Balassa László építészmérnök a Cserhát szocializmus kori átépítését mutatja be az építész szemével. Ruttkay Gyula építészmérnök Veszprém városközpont, Kossuth utcai tömbrehabilitáció 1978-1988 című előadását hallgathatja meg a közönség. Záró-előadásként Brányi Mária alpolgármester szól a belvárosi rehabilitációról.

Nagy erőkkel építették át a Cserhát városrészt a szocializmusban

Az előadás-sorozatot követően 17 órakor nyílik a Veszprém szegről szegre I. Cserhát Szent Iván-szeg című városrész-történeti kiállítás. A 1965 előtti városrészt korabeli térképek és a gazdag fotódokumentáció segítségével járhatják be képzeletükkel a láto- gatók. A tárlat keresi a 20. század második felében zajló városrendezés mozgatórugóit, és a nagyközönség számára kevéssé ismert terveket is bemutat.

A kiállításban helyet kapnak a régészeti feltárások leletei, és választ ad arra is, hogy miért rendelkezünk olyan kevés ismerettel a Cserhát területére eső középkori településről, a Szent Iván-szegről.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!