Veszprém

2014.04.29. 11:34

Fertőző tüdőbetegség Veszprémben

Veszprém - Fertőző tüdőbeteg lett egy dolgozó a minap a Kabóca Bábszínházban – erősítette meg információnkat Székely Andrea igazgató.

Kovács Erika

Dr. Medgyasszay Balázs tüdőgyógyász főorvos, a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet főigazgatója szerint semmi ok pánikra, az intézményben a többiek dolgozhatnak tovább és a közönség is nyugodtan látogathatja az előadásokat. - Nagyon köhögött a társulat egyik tagja, elment orvoshoz, és derült égből jött a hír, hogy beteg – mondta az igazgató. Azonnal jelezték az illetékeseknek a betegséget, akik azonnal mindent meg is tettek a vizsgálatok, az illető gyógyítása érdekében. A fertőzött kollégájuk jó körülmények között él, minden bizonnyal rossz időben rossz helyen tartózkodott. A munka zavartalan, nincs több beteg, az orvosok leszögezték: pánikra semmi ok, minden a régi kerékvágásban mehet tovább.

- A tbc egy fertőző tüdőbetegség, amely cseppfertőzéssel terjed. A baktériumot egyik beteg köhögheti rá egészséges emberekre, bárhol, bármikor. A fertőzés elkapásához általában szoros kontaktus szükséges, de elegendő lehet bemenni egy bevásárlóközpontba, és sorban álláskor is elkaphatja az ember - közölte dr. Medgyasszay Balázs.

Tízből kilenc esetben a kórokozót a szervezet kordában tartja, „alvó” állapotban marad, nem alakul ki betegség. Egy biztos, a legyengült immunrendszer kedvez a kórokozónak, de ez sem minden esetben jellemző. Akkor fordul elő, ha viszonylag gyengébb immunrendszernél erős kórokozó, megfelelő számban érint egy szervezetet. Védekezni nem lehet ellene. Az ember nem élhet kalitkában, és nem járkálhat maszkkal a szája előtt. A veszprémi illető még kórházban van, egyedül ő van ott hasonló panasszal Farkasgyepűn, addig kell ott lennie, amíg fertőző, ez vizsgálatokból pontosan kiderül. Amíg fertőz kórházban kell maradnia, ez az idő pár hét, de akár több hónap is. A betegség gyógyítható, a teljes gyógyulási idő hat hónap, mialatt a beteg gyógyszert kap a tüdőgondozótól.

Veszprém megyében évente 20-25 új ilyen jellegű megbetegedés van, ami egyezik a nyugat-európaival gyakorisággal. Erdélyben és Ukrajnában viszont napjainkban is járványszerűen fordul elő ez a betegség. A főorvos-igazgató elmondta: a bábszínházban megvizsgáltak mindenkit, családjukkal, környezetükkel együtt. Egy embernél merült fel lehetősége a betegségnek, őt jelenleg is vizsgálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!