Veszprém

2014.06.04. 18:06

Az egység jelképe

Veszprém – Az elszakított országrészek és az anyaország együvé tartozását hirdeti az Országzászló, fogalmazott Porga Gyula a lobogó felavatási ünnepségén szerdán.

Munkatársainktól

Ígérem a város nevében, hogy a zászlót megőrzöm, ezekkel a szavakkal vette át Porga Gyula polgármester Kádár Jutka zászlóanyától a lobogót, majd a cserkészekkel közösen felhúzták a tartóoszlopra. Ezután Nagy Károly  veszprémi apát-kanonok, Niederhoffer Zoltán református lelkész, Polgárdi Sándor  evangélikus esperes megáldották a zászlót, amelyet a Véd- egylet Veszprémért és a Város-Tér Kulturális Alapítvány kezdeményezésére közadakozásból helyeztek el a városháza előtti téren.



Porga Gyula polgármester Kádár Jutka zászlóanyától vette át a lobogót a városháza előtti téren (Fotó: Nagy Lajos)


A polgármester köszöntőjében elmondta, az Országzászló tisztelgés hősi múltunk előtt, de megjelenik benne a közös jövőnk iránti felelősségünk is. Úgy vélte, felállítása nem politikai, hanem társadalmi ügy. Ezt bizonyítja, hogy helyi civil szervezetek összefogása révén valósult meg létrehozása. Emlékeztessen minket a zászló az idegenbe szakadt magyarokra, akik lélekben itt vannak velünk. Emlékeztessen nemzetünk összetartozására, amely országhatárokon és történelmi korokon átível, fogalmazott.



Egyesek irredenta, revizionista szimbólumot látnak az egyre-másra felállított országzászlókban, holott ezek nemzeti egységünk szimbólumai. Mint ilyen, joggal díszíti Veszprém főterét is, tette hozzá. – Amíg Országzászló áll a város főterén, a magyar nemzet ügye jó kezekben van, mondta Porga Gyula, végül köszönetet mondott azoknak, akik a zászló felállításának ügyét felkarolták.A nemzeti összetartozás eszméjét közvetíti a zászló, fogalmazott Gopcsa Katalin, a Védegylet Veszprémért egyesület tagja. Az első veszprémi Országzászlóra utalva hozzátette, a mostani lobogó felállításával felidézik és tovább éltetik az 1944-ben emelt szimbólum hagyományát.

Az avatóünnepségen közreműködött Kéri Kitty, a Veszprémi Petőfi Színház színművésze és a Magyar Honvédség Légierő Zenekara. A lobogót Boros Zsombor és Wéber János tervei alapján készítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!