Veszprém

2014.12.06. 17:48

A női helytállásra emlékeztek Veszprémben

Veszprém - Az 1956-os néma nőtüntetésre emlékezett a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület (Venőke), valamint átadták a női helytállás kitüntetéseit szombaton.

Marton Attila

Az egyesület tagjai a Tűztorony melletti Nőtüntetés emlékkövénél virágokat helyeztek el és mécsest gyújtottak.

Huszár Józsefné Júlia, a szervezet tiszteletbeli elnöke elmondta, az emlékkő egyszerre jelképe az összetört Haláp-hegynek, a veszprémi nők helytállásának és bátorságának.

A megemlékezésen közreműködött Róhrer Lászlóné Irén, a Venőke tagja, és Marosvölgyi Gergely, a Váci Mihály Irodalmi Színpad tagja. Az emlékezők ezután a Szabadság téri emléktáblához sétáltak és koszorút helyeztek el.

Máthé Éva, az egyesület társelnöke felidézte az 58 évvel ezelőtt történteket. A tüntetésen mintegy 1500-2000 nő vett részt, akik a forradalomban elesett hozzátartozóikra emlékeztek meg.

 

Az 1956-os néma nőtüntetés emlékére a Venőke a megemlékezés mellett évente megrendezi a női helytállás ünnepét. A rendezvényen Brányi Mária alpolgármester köszöntőjében hangsúlyozta, a díjazottak a család és a hivatás mellett az élet számos területén állnak helyt, s adnak példát tisztességből és szolidaritásból. Az egyesület tagjai bejelentették, a város gondjaira bízzák a Nőtüntetés emlékkövét, az ünnepségen az egyesület tagjai átadták az alpolgármesternek az erről szóló dokumentumot.

A női helytállás napján tizenegy kitüntetést adtak át, a kiemelt díjat Brokés Judit, az AutiSpektrum egyesület vezetője kapta. A többi díjazott: Borda Erzsébet üzletasszony, Vrazsovics Gáborné Ágota, az Édesvíz Egyesület vezetője, Pájerné Pichler Edit, a Cholnoky Nyugdíjasklub vezetője, Schreiber Márta, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár igazgatóhelyettese, dr. Simon Katalin, a Tájak-Korok-Múzeumok egyesület veszprémi csoportjának vezetője, Tárász Lászlóné Kis Mária üzletvezető, Zsilinszky Cecília tanár, Heilig Béláné nyugalmazott egészségügyi dolgozó, dr. Léner-Pintér Sára, a Kapcsolat Szerviz Közhasznú Egyesület vezetője és Nagy Árpádné Hargittai Teréz nyugalmazott pedagógus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!