Veszprém

2014.12.13. 15:56

Erős eredményeket tudunk felmutatni

Bertók Botond, a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán működő IBM Szoftvertechnikai Kutatóközpont és a Nemzeti Infokommunikációs Koordinációs Központ alapító vezetője vehette át idén a Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata által alapított Polinszky-díjat.

Balassa Gergő

– Milyen érzés informatikusnak, informatika oktatónak lenni ma Magyarországon?

– Az informatika egy olyan szakma, amely életünk szinte minden területére kihat a használati eszközeink nagy részében található mikroelektronikai megoldásoknak köszönhetően. Így, akik ezen a területen dolgoznak, nagy hatással vannak mindennapjainkra. A középiskolások sokszor nem is gondolják pályaválasztáskor, hogy milyen sok területen dolgozhatnak majd informatikusként olyan kreatív tevékenységet folytatva, melynek közvetlen eredményei nagyon hamar gyakorlati alkalmazásba ültethetők át. Legyen szó akár a mezőgazdaságról, az iparról, a közigazgatásról, vagy épp az orvostudományról. Óriási hiány van a világon informatikusokból, mivel az alkalmazásokhoz tartozó szoftverfejlesztés óriási mennyiségű emberi erőforrást igényel. A becslések szerint Magyarországon tízezer, Európában pedig kétszázezer informatikust azonnal el lehetne helyezni.

– Miért ennyire népszerű terület az informatika?

– Gyakran hangoztatott probléma, hogy ma Magyarországon az ipar nagy része összeszerelő ipar, ahol a hozzáadott érték az alkatrészben van, nem pedig az összeállítás módjában. Az informatika ezzel szemben egy olyan kitörési lehetőség a gazdaságban, amely kevés erőforrással és magas hozzáadott értékkel állít elő világszinten versenyképes termékeket. Ha megnézzük Kelet-Közép-Európa leggyorsabban fejlődő vállalkozásait, az első ötvenből negyvennyolc kapcsolódik az informatikához, szerencsére sok magyar is van közöttük.

Nem tudunk a létszámban versenyképesek lenni Indiával vagy Kínával, azonban a Műszaki Informatikai Karon végzett hallgatóknak olyan erős elméleti háttere van, melyből kinőhetnek alapjaiban új gondolatokat tartalmazó, innovatív ötletekre épülő megoldások, ahogy ezt láthattuk is a volt veszprémi diákok által alapított Balabit és NNG példáján. Előbbi informatikai biztonsági termékeiről, utóbbi az iGO navigációs megoldásáról ismert.

A már említett elméleti háttérben fontos elem a matematika gyakorlati alkalmazásához köthető optimalizálás, mely témában a mostani hétvégén, az elmúlt tíz évben hatodszor, nemzetközi konferenciát szervezünk Veszprémben. A konferencián hallgatóink helyben juthatnak hozzá a terület legújabb ismereteihez. Ugyanilyen fontos, hogy a nemzetközi kutatóknak is megmutassuk, Magyarország és Veszprém mennyire erős új eredményekkel bír.

– Mennyire jár együtt a kutatói pálya kudarcokkal, csalódásokkal?

– A sikeres kutatói pályára állás kulcsa, hogy olyan csapathoz kell csatlakozni, amely a világ élvonalában van, és onnan elrugaszkodva, az újabb eredmények is jó eséllyel lesznek versenyképesek. A Műszaki Informatikai Karon több ilyen kutatócsoport van, ahol a fiatal kutatók emiatt sikeresek.

– Mit jelent egy kutató életében és szakmai pályafutásában egy díj, elismerés?

– A Pannon Egyetemen sok olyan országos hatású tevékenységet folytatunk, mely elismerésre érdemes. Felvállaljuk annak felelősségét, hogy mind a kutatásban mind az oktatásban az informatika tudásközpontjaként működünk Magyarországon; tehetséggondozó programot hoztunk létre középiskolásoknak, informatikai versenyeket hívunk életre számukra. Ugyanakkor, ahogy a közmondás is tartja: nehezen lesz valaki próféta a saját hazájában, számomra ezért fontos a város által adott Polinszky–díj. Szeretek itt dolgozni, már középiskolába is Veszprémbe jártam, itt éljük a mindennapi életünket családommal, jól esik, hogy a körülöttünk lévő emberek elismerik azt, amit csinálunk. Veszprém olyan életminőséget jelent, amit nem szívesen adnék fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!