Veszprém

2015.02.16. 07:30

Az imádságnak oldozóereje van

Veszprém - Új szentképpel gazdagodott a Szűz Mária, a betegek gyógyítója tiszteletére felszentelt kórházkápolna a Csolnoky Ferenc Megyei Kórházban, ahol a betegek világnapján szentmisét mutatott be Nagy Károly apátkanonok, a bazilika plébánosa.

Toldi Éva

Szerdán ünnepélyesen elhelyezték a hajlék szentélyében azt az ikont Rédey Emília festőművész alkotását , amely a gyógyító Szűzanyát ábrázolja, s utal a kórház, az érseki palota a templomok őrálló, védelmező jelenlétére, történelmi példaképeinkre a királynék városában, így például Boldog Gizella és Szent István király nemzeti sorsunkat igazgató szolgálatára. Az egybegyűlt betegeknek, a kórház dolgozóinak, az alkalomra érkezett híveknek a plébános kiosztotta a betegek kenetét, Isten védelmező szeretetét, a Szűzanya közbenjáró gyógyító szolgálatát kérve a betegségek megelőzésére, szenvedések enyhítésére.

Nagy Károly apátkanonok a betegek világnapján szentbeszédében az imádság erejéről szól  Fotó: Toldi Éva

Nagy Károly szentbeszédében az imádság erejéről szólt, amellyel a hívő ember megszólítja Krisztust, aki emberek sokaságát gyógyította meg az evangélium tanúsága szerint. Saját lelkipásztori élményeit is megosztotta az egybegyűltekkel, amikor betegekhez, haldoklókhoz hívták imádságra, a szent kenet feladására sokszor éjszaka többször is. Felidézte, hogy az imádság milyen oldozó erejű mindig a betegekre. Beszélt olyan alkalmakról is, amikor nem hívő kérte őt imádságra, segítő lelki beszélgetésre, aki a szenvedések közepette kereste Istent, mert hallotta, hogy ő képes a betegeket meggyógyí-tani. Az imádságot szóban és cselekedetekben is lehet gyakorolni. Krisztus nemcsak a papokra bízta, hogy gyógyító kegyelmét, szeretetét közvetítsék, hanem valamennyiünkre, mutatott rá. Minden hívő ember az általános papság részese, s gondoskodó, vigasztaló, a betegek helyzetén segítő, apostolkodó szolgálatával részt vesz ab-ban a krisztusi küldetésben, amellyel visszaadhatja a kiszolgáltatott szenvedő beteg emberi méltóságát.

Ezért imádságra hívott fel mindazokért is, akik a betegek gyógyulásáért dolgoznak a kórházban; orvosokért, nővérekért, asszisztensekért. Végül kérte, hogy imádkozzanak a hívek a mai háborús és háború veszélyeztette világ békéjéért, kérve a Szent Szűz közbenjárását Isten világra
kiáradó kegyelméért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!