Veszprém

2015.05.08. 19:53

Örmény keresztes követ avattak a genocídium emlékére

Veszprém - Az örmény keresztes kövek kifejezik az örmény művészet unikális múltját, ezáltal az örmény nemzeti identitás hordozóelemei is egyben - hangzott el a keresztes kő leleplezésén Veszprémben, az örmény népirtás 100. évfordulójának alkalmából rendezett megemlékezésen.

Szám Dorottya

Kovács Bálint történész szakmai bevezetőjében elmondta, hogy egy tragikus esemény áldozatai előtt hajtunk főt a rendezvényen.

- 1915. április 24-én világossá vált, hogy hogy az Oszmán Birodalomban élő keresztény örmény értelmiségiek ellen megsemmisítési parancsot adtak ki. Nem volt kivétel, mindenkinek a deportálás és a megsemmisítés volt kijelölve. 1920-ra 2,2 millióval fogyott az örménység. A népirtást, bár történeti forrásokkal teljes mértékben igazolt és dokumentált, Törökország mégis igyekszik máig tagadni. A történésztől megtudtuk azt is, hogy az örmény keresztes kövek vagy khachkarok olyan, szabad ég alatt felállított, kőből faragott sztélék, amelyek központi motívuma az örmény kereszt, emellett növényi ornamentika, antropomorf alakok és egyes esetekben állatok, főként madarak faragott figurái találhatók rajta.

Az örmény keresztes követ Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere és Akopjan Nikogosz, a Veszprémi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat elnöke leplezte le.

Keresztes követ avattak és szenteltek fel Veszprém belvárosában az örmény népirtás emlékére Fotó: Balogh Ákos

Brányi Mária a város nevében köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, hogy miként a magyar nép egy befogadó ország, Veszprém egy befogadó város. A Veszprémben élő örmény kisebbség aktív résztvevője a helyi kulturális és közéletnek, közös ünnepeinknek. A mai napon immár három szép köztéri alkotással válik teljessé közös történelmünk emlékeinek sora fogalmazott az alpolgármester.

Serkisián Szeván, az Országos Örmény Önkormányzat elnöke kifejezte köszönetét a városnak a keresztes kő felállításában nyújtott segítségért.

- Szójátékkal élve a nagy kő egy nagykövet. Megszemélyesíti mindazt, amit Örményország és az örménység jelent. Testet és lelket hordoz. Anyagában leírja a tájat, ahonnan származik, a kövek országát, vagyis Örményországot, ahol minden talpalatnyi termőföldért meg kell küzdeni. Mondanivalójával pedig kifejezi az örmények szoros kapcsolatát őseik hitéhez és emlékéhez - fogalmazott Serkisián Szeván.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!