Veszprém

2015.10.08. 18:49

A vastagbélszűrést országossá terjesztik ki

Veszprém - Országos programmá terjeszthetik ki a most kísérleti jelleggel futó vastagbélszűrést.

Marton Attila

Jelenleg Csongrád, Heves, Győr-Moson-Sopron, illetve Nógrád megyékben végeznek kísérleti jelleggel vastagbélszűréseket a programban önkéntesen részt vevő háziorvosokkal.

A program országos kiterjesztése 2017 -2019 között várható, a háziorvosi praxisok önkéntes jelentkezése alapján, közölte Pápai Enikő, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Járványügyi Osztályának vezetője. A szakember elmondta, a Nemzeti Rákregiszter adatai szerint évente mintegy 9000 10 000 új vastagbél- és végbéldaganatos megbetegedés történik Magyarországon. Az esetek száma 50 éves kor felett kezd el emelkedni, a betegségekben 2012-ben közel 5500-an haltak meg. A sikeres gyógyításnak és a halálozás csökkentésének előfeltétele az átlagos kockázatú vagyis az 50 70 év közötti lakosság szűrése, az időben történő felismerés, a rákmegelőző állapotok és a kialakult betegség korai kezelése, hangsúlyozta az osztályvezető.

Az általános vastagbélszűrési lehetőség közé tartozik a magas érzékenységű székletvér teszt, amely könnyen elvégezhető, kockázatmentes vizsgálat, valamint a végbél- illetve vastagbéltükrözés. A vastagbélrák kialakulása szempontjából veszélyeztetettnek minősülnek az 50 év felettiek, és akik családjában előfordult már a vastagbéldaganatos megbetegedés, vagy hosszú ideje fennáll a vastagbélgyulladás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!