Veszprém

2015.12.22. 14:30

A Kódfoszlányok trió - Super Mario nyomdokain a lánycsapat

Veszprém – A <19 Szabadfogású Számítógép versenyen megdőlt az a vélekedés, miszerint a programozás fiús elfoglaltság, ugyanis a veszprémi játékfejlesztő lányok a legjobb tíz között végeztek és a Goethe Intézet százötvenezer forintos díját is elnyerték.

Heffler Péter

A C3 Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvány december elején adta át az Új Budapest Galériában, a Bálna Budapestben a tizenharmadik alkalommal meghirdetett <19 Szabadfogású Számítógép verseny díjait. Az idei tíz nyertes munka között volt például innovatív árkádjáték, addiktív logikai játék, animáció, illetve szerepeltek játékos oktató megoldások is.

A díjazottak között egy veszprémi csapat is helyet kapott, a Kódfoszlányok néven induló trió. A Kossuth iskola diákjai, Badics Eszter, Iván Kata Boglárka és Iván Dóra Mária az idei legfiatalabb nyertese a versenynek. A veszprémi lányok egy olyan számítógépes játékot alkottak, amelyben a szuperhős nem Mario, hanem női megfelelője, Maria.

A Supermaria lényege, hogy a főhősnőt átjuttassuk mindkét pályán, és „testvéréhez”, Super Marióhoz hasonlóan itt is életeink számát növelik a muffin-, illetve az esőcseppmanók. Ellenben vigyázni kell, ha Supermaria útjába téved a denevér, a boszorkány, a tűzmanó, a húsevő virág, mert ezek megsebezhetik. A játék véget ér, ha a figura elveszti az összes életét, beleesik a vízbe vagy a lávába, illetve, ha végigmegy az összes pályán.

A Supermaria a Goethe Intézet százötvenezer forintos ösztöndíját is elnyerte, amit Michael Müller-Verweyen, a Goethe Intézet igazgatója, valamint Nagy Márta, az intézet kulturális osztályának vezetője adott át a lányoknak. A zsűri azt a szándékot díjazza, hogy egy megszokott játék világát saját képére, ízlésére alakította egy csapat. A Supermaria a maga jelrendszerében következetes, vizuális világa a szerzők életkorának világához illeszkedik - értékelt a verseny után a zsűri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!