Veszprém

2016.12.03. 17:29

Karácsonykor jön a Mikulás

Az igazi finn Mikulás idén már 15. alkalommal érkezett Magyarországra.

Balla Emőke

Joulupukki, ahogy a finn gyerekek hívják őt, Veszprém lappföldi testvérvárosából, Rovaniemiből repült hozzánk, hatnapos itt tartózkodása alatt ellátogat Veszprémbe, Ajkára és Győrbe. A budapesti és környékbeli gyerekek a Vörösmarty téri karácsonyi vásáron találkozhatnak vele.

A Mikulás eredetileg a katolikus vallású vidékeken Szent Miklós népies alakja. Szent Miklós a gyermekek és diákok védőszentje, ezért a későbbi korokban a népi vallásosság hatására kialakult ajándékosztó püspöksüveges Mikulás előképének és mintájának tartják. A modern magyar néphagyomány szerint december 5-e éjjelén, december 6-a hajnalán a Mikulás meglátogatja a gyermekeket, s ha az elmúlt évben jól viselkedtek, kisebb ajándékot ad nekik.

Talán kevesebben tudják, hogy a Mikulás, Joulupukki (Karácsonyapó) Finnországban szenteste, december 24-én jön. Rénszarvasok húzta szánon jár házról-házra, és az első kérdése az, hogy „Laknak-e itt jó gyerekek?" A finn gyerekek éppen olyan izgalommal várják szenteste Joulupukki-t és az ajándékokat, mint a magyar gyerekek az ünnep estéjén érkező „Jézuskát", angyalokat, manókat – attól függ, melyik család miként nevezi. A finnországi szentestéhez hozzátartozik az ünnepi szauna – joulu sauna -, a bőséges közös családi étkezés – joulu lounas -, ezután érkezik Joulupukki. A gyerekek ott is énekelnek a nagyszakállúnak, majd átveszik az ajándékot. Az igazi Joulupukki Lappföldön, Korvatunturin (Fülhegy) él, de aki szeretne vele találkozni, annak elég Rovaniemibe, Lappföld fővárosába, a sarkkörre ellátogatni. Az ajándékozásban a karácsonymanók  (joulutonttu) segítik őt. Hagyomány, hogy a gyerekek levélben írják meg a Mikulásnak, mit kérnek karácsonyra. Joulupukki évente több százezer levelet kap a világ minden tájáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!