Veszprém

2015.03.10. 19:29

A Jutasi katonai kórház története

Veszprém – Szigorú szabályozás, korszerű felszerelés, kitűnő szervezettség jellemezte a tartalékkórházakat és azok építését az első világháborúban a megyeszékhelyen.

Kutasi Zsófia

Több épületben hoztak létre katonai kórházat, a pozsonyi V. hadtest alárendeltségébe tartozó, amúgy veszprémi illetőségű magyar királyi 31. honvéd gyalogezred bázisán létrehozott Veszprém városi Császári és Királyi Tartalékkórház 1916-tól 1920-ig üzemelt.

A háború alatt szükség volt a katonai egészségügyi háttérintézményekre, ezért kezdték azok felállítását. Veszprémben kezdetben kétszáz fő befogadására alkalmas épületet terveztek. A kórházat gyorsan és szakszerűen kialakították, mely a kor viszonylatában rendkívül korszerű volt. Katonákat és hadifoglyokat is fogadtak, akiket általában többek között hastífusszal, vérhassal kezeltek. A szakszerű ellátásnak köszönhetően nem alakult ki járvány a városban.

A Jutasi katonai kórház történetéről Jakusch Gabriella, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum osztályvezetője tartott előadást a Laczkó Dezső Múzeum szabadegyetemi rendezvényén.

- A katonai ünnepek, amelyek az Osztrák-Magyar Monarchia haderejében általánosan elfogadottak voltak, a körülmények sajátosságaihoz alkalmazkodva, de jelentős helyet tudtak magukénak a hadsereg életében. Ezeket az ünnepeket gyakran összekapcsolták olyan hátországi eseményekkel, amelyeket már a háború hatásai hívtak életre. Ilyenek voltak a hátországban létrehozott, de alapvetően katonai létesítmények körébe tartozó szervezetek, épületek és egyéb ezzel összefüggő létesítmények avatási ünnepségei. A hadikórházakat az arcvonalakból visszaszállított közepesen vagy erősen sérült katonák ápolására és rehabilitációjára hozták létre – hangzott el az előadáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!