„Újrahasznosítani, nem eldobni!”

2018.02.15. 14:24

Csalánosok tartottak bemutatót a Padányiban

A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület mutatta be Kék, sárga...zöld! című, a felelősségteljes hulladék-gazdálkodás kialakítását segítő oktatócsomagját szerdán a Padányi Katolikus Iskolában.

Juhász-Léhi István

Érdekes és interaktív órát tartott a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület Fotó: JLI

Magyarné Sipos Mária, a Padányi Katolikus Iskola igazgató-helyettese az esemény előtt elmondta, 2011 óta ÖKO iskolaként működnek, az idén pedig már örökös ÖKO iskola címre pályáznak, de 2018-tól Madárbarát iskola címmel is büszkélkedhetnek. Ugyanakkor az egyik tanítványuk, Tóth István Imre – , aki ornitológusnak készül – Brusznyai-díjas lett.

Érdekes és interaktív órát tartott a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület Fotó: JLI

A pedagógus azt is kiemelte: annak ellenére, hogy az iskola a belvárosban van, gyógynövényes kertjeik vannak, madáretetőket szereltek fel, ami fontos dolog. De megjelentek a Padányi folyosóin olyan bútorok, amelyeket a szülők ajánlottak fel, míg raklapból készült bútoraink is vannak, immár bepárnázva. „Újrahasznosítani, nem eldobni!” – mondta.- Madarakat etetünk, sok mindent újrahasznosítunk. Most például papírokból készítünk kosarakat, de a gyógynövényekből levendula zsákot, párnácskát, vagy bábot csinálunk – ezt már a 8.A-s Szepessy Anna, az ÖKO szakkör tagja árulta el nekünk. – Legutóbb pet palackokból süniket készítettünk, amelyekbe virágokat raktunk.

Szalay Tímea, a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elnöke kérdésünkre arról beszélt, hogy felelősségteljes hulladék-gazdálkodás kialakítását segítő csomagot fejlesztett ki egyesületük, amelyet iskolák, óvodák rendelkezésére szeretnének bocsátani annak érdekében, hogy gyakorlatban is megtanulják, hogy miként kell okosan gondolkodni a hulladékról. Céljuk az, hogy minél kevesebb hulladék kerüljön a lerakókra.

- Most egy bemutató foglalkozás lesz, ugyanis az oktatócsomagokhoz mindig tartozik egy óra is – tudtuk meg. – Megtanítjuk azt is, hogy miként kell egy ilyen órát megtartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!