Veszprém

2016.10.16. 18:10

Élenjáró technológia a Maxon Motornál

Igazán izgalmas program várta a Veszprém Megyei Humán Szakemberek Klubjának tagjait, akik a Mars-robotokba motorokat építő cégnél, a Maxon Motor Hungary Kft.-nél jártak tanulmányúton.

A Veszprém Megyei Humán Szakemberek Klubja fontos célkitűzésének tartja a HR-területen tapasztalt jó gyakorlatok bemutatását, az egymástól való tanulást és a szakmai kérdések megvitatását. A klubot fenntartó Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ennek érdekében kihelyezett üléseket is szervez, ahol a résztvevők a vendéglátó vállalkozás működésén keresztül ismerkedhetnek meg a munkaerő kezelésének gyakorlati tapasztalataival. A tagok legutóbb a Maxon Motor Hungary Kft.-nél jártak.

A házigazda vállalat ügyvezető igazgatója, Szalai Attila elmondta, lehet, hogy sokak számára korábban nem csengett ismerősként a Maxon név, de 1997-ben olyan programhoz csatlakoztak, amelynek a hírei bejárták a világot. A Maxon csatlakozott a Mars-kutatási programhoz, s motorokat gyárt a Mars-mobilhoz.

A svájci tulajdonú cégcsoport alapítása 1961-ig nyúlik vissza, ekkor kezdtek egyenáramú villanymotorokat gyártani. Ma 30 országban vannak jelen, négy gyártóhelyük közül egy Veszprémben található.

A magyar céget 2001-ben alapították. Egy bérelt, 300 négyzetméteres területen kezdték meg a termelést. Szénkefeszereléssel indultak, amit tekercsek gyártása követett. 2004-ben adták át immár saját tulajdonú, 1600 négyzetméteres épületüket a déli intézményközpontban, amit 2-3 évente további beruházásokkal bővítettek. Ennek eredményeként a termékportfolió, az alkalmazotti létszám egyaránt bővült. Fejlesztéseik során csúcstechnológiát képviselő új gépeket, gépsorokat szereztek be, a telepített technológiák energetikai megtakarítást is eredményeznek. Ma már 2400 négyzetméter gyártóterület áll a rendelkezésükre, a foglalkoztatottak létszáma 345.

Fotó: Tremmer Tamás

A humán-erőforrás kezelését kiemelt ügynek tekintik a Maxon Motor Hungary Kft.-nél, tájékoztatott Márkus Janet. A cég HR-vezetője kellő alapossággal mutatta be Felelős foglalkoztató, jó gyakorlat elnevezésű programjukat, amelyhez pályázati támogatást is nyertek. Hangsúlyozta, a vállalatnál emberközpontú, családbarát légkört alakítottak ki, ahol a munkatársak nemcsak a munkaidejükben vannak együtt, hanem szabadnapjaik egy részét is együtt töltik a vállalat szervezésében.

A klubtagok érdeklődéssel figyelték, mi mindent nyújt és kínál alkalmazottainak a vállalat. Márkus Janet elmondta, ennek köszönhetően náluk ma már nincs munkaerőhiány, akit akarnak, fel tudják venni, mi több, a jelentkezők közül válogathatnak.

A klubülés természetesen gyárlátogatással zárult. A bejárás során megtapasztalhatták, a magas követelményrendszer és a családbarát légkör megfér egymás mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!