Veszprém

2014.11.18. 17:45

Elvadult a növényzet a Várhegy oldalában

Veszprém - Láncfűrész hangjára figyelhettünk fel az utóbbi időben várbéli sétáink alkalmával, a Várkapu és a püspöki palota közötti részen ugyanis fákat és bozótot vágnak a szakemberek.

Balassa Gergő

Olvasóink jelezték, hogy láncfűrész hangja verte fel a vár csendjét, a nemrégiben átadott kilátóból kitekintve a hangforrást is könnyen be lehet azonosítani. Megkeresésünkre a polgármesteri hivatal parkfenntartási ügyintézője elmondta, a zöldterület rendberakásának igénye már évekkel ezelőtt megfogalmazódott. Haluza János kiemelte, a Várhegy keleti oldalán a fás szárú növényzet az utóbbi évtizedekben minimális gondozást kapott, emiatt elvadult, megnőtt a beteg, elhalt és veszélyes fák száma. Sok öreg vagy elhalt fa a vár műemlék jellegű épületeit és az Ostromlépcső, valamint az Úrkút utca ingatlanait veszélyeztette.


A Várhegy keleti oldalában öreg fákat és bozótot vágtak ki
Fotó: Penovác Károly

- A veszélyes növények eltávolítása egy több évtizedes, elvadult állapot felszámolása, mely nemcsak szakmai és baleset-megelőzési, hanem városképi okokból is indokolt - hangsúlyozta. Hozzátette, a Várhegy és a vár védett épületei a veszprémi városkép meghatározó elemei, az utóbbi években azonban az elvadult és elhalt növényzet látványa miatt a várat már nem lehetett keleti irányból közelről fotózni. Az eredeti állapot visszaállítása mellett a városképre is jótékony hatású lesz a zöldterület rendezése.

Haluza János kiemelte, a Várhegyen a pótlás környezeti feltételei nem adottak, ezért az Ady utcában gömbkőriseket, a szentkirályszabadjai kerékpárút, a Budapest úti körforgalom, a Mester utcai kerékpárút mentén, valamint a Haszkovó út 15. mellett, az Akácfa és a Hold utcában pedig korai juharokat ültetnek, összesen ötvenet.

Vörös Gyula, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. parkgondozási üzemvezetője érdeklődésünkre megerősítette, a kivágott fákat még az idén novemberben pótolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!