Veszprém

2016.02.27. 12:05

Kortárs segítők: "A fiatalokkal a fiatalok tudnak igazán foglalkozni"

Veszprém – Közel száz önkéntes kortárs segítő vesz részt a Veszprémi Ifjúsági Házat működtető Lélektér Alapítvány által szervezett munkában.

Balla Emőke

A Lélektér Alapítványt 2009-ben hozták létre, 2012 óta a Veszprémi Ifjúsági Házban végzi tevékenységét. Fő célja a személyiség- és kompetenciafejlesztés, a drogprevenció és az ártalomcsökkentés.

– A fiatalokkal a fiatalok tudnak igazán foglalkozni, ezért az alapítvány munkájába bevonják a kortárs segítőket is – tájékoztatott Takáts Emese, a Lélektér Alapítvány elnöke. Eddig ötven fiatalt képeztek ki, de már közel száz önkéntes segítőjük van,  akik kortárs segítőként társaik mellé állnak. 2010 óta rendszeresen jelen vannak az Utcazene fesztiválon, ahol a fiatalok keresik a bajban lévő kortársaikat. Célcsoportjuk a 12–30 éves korosztály, az alapítvány filozófiája szerint azonban nemcsak őket, de a környezetüket, a szülőket, családokat is támogatni kell.

Az ifjúsági ház a Bajcsy-Zsilinszky utca 9. szám alatt található ingatlanban működik. Az alapítvány sok programot szervez: hetente filmklubot, zeneterápiás foglalkozást, ingyenes nyelvtanítást német, angol és orosz nyelven. A kortárs segítők hetente vagy kéthetente találkoznak szupervízión, a  havonta szervezett kreatív klubban az ünnepekre készülődnek a résztvevők. A tematikus programok mellett egyéni tanácsadásra is van lehetőség – az alapítvány kiváló szakemberekkel dolgozik együtt –, illetve lehet pingpongozni, csocsózni, társasjátékozni, könyvet olvasni. A ház  kilenc órától este hatig van nyitva, igény szerint tovább is.

Takáts Emese kiemelte, kiterjedtek a  nemzetközi kapcsolataik, az Erasmus+ program keretén belül küldő, fogadó és koordináló szervezetként működnek. Vannak külföldi önkénteseik, most egy észt fiatal dolgozik náluk, hamarosan jön lengyel és bolgár önkéntes is. Az ifjúsági csereprogramoknak köszönhetően magyar fiatalok is ingyen vehetnek részt nemzetközi rendezvényeken.

A Veszprémi Ifjúsági Ház szolgáltatásaira a közgyűlés négymillió forintot szavazott meg, melyet a Lélektér Alapítvány részére utal át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!