Veszprém

2016.11.18. 16:07

Népszerűsítették a mézfogyasztást - Még a méhész álarcát is felpróbálták a gyerekek

A méz készítésének folyamatával és a méhészek által használt eszközökkel is megismerkedhettek a veszprémi Ringató óvodába járó nagycsoportosok pénteken.

Marton Attila

Először csatlakozott a Mézes reggeli elnevezésű kezdeményezéshez a veszprémi Ringató Körzeti Óvoda. Az intézményben pénteken az édességhez kapcsoló mesékkel ismerkedtek meg a gyerekek, majd a nagycsoportosoknak Linczmajer Zoltán méhész tartott kóstolóval egybekötött rövid előadást. A szakember a méhekről és a rovarféle hasznáról, valamint a mézkészítés folyamatáról is ejtett néhány szót. Az apróságoknak kaptárt, füstölőt és kézi szerszámokat is mutatott, sőt, az óvodások a méhészek jellegzetes álarcát és kesztyűjét is felpróbálhatták.

Csiszár Szlamek Hanna, Béres Flóra, Fekete Leila

A gyerekek a környékbeli méhészek felajánlásának köszönhetően többféle fajtamézet is megkóstolhattak, az akác, a vegyes virágméz vagy a hárs mellett a facélia- és napraforgómézet is megkóstolhatták.

Linczmajer Zoltán méhész
Fotó: Pesthy Márton

Figyelünk arra, hogy ha lehet, kiváltsuk mézzel a cukrot, a gyerekek étrendjében gyakran szereplő vajas-mézes kenyér mellett például salátát is édesítünk vele, mondta Csutiné Szalai Anikó élelmezésvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!