helytörténet

2017.10.06. 09:53

Veszprém tavai után kutattak

Nos, nem a búvárok és a vízügyi szakemberek fórumán , hanem azok, akik a helytörténeti kutatás modern technikai eszközeinek a szemléltetésén vettek részt az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Közösségi termében.

Jákói Bernadett

Dr. Domokos Endre élvezhető, látványos előadásában térinformatikai digitális technikával szemléltette a helytörténeti kutatás lehetőségeit Fotó: Jákói Bernadett

Dr. Domokos Endre előadásában ismerhették meg a helyismereti kutatás és a térinformatika mai modern ötvözését. A rendezvény stílusosan egy pohár veszprémi víz koccintásával és annak elfogyasztásával vette kezdetét.

Az Országos Könyvtári Napok keretében bemutatott előadás rávilágított: a város történelmi területén egykoron létesült kisebb-nagyobb ismert és kevésbé ismert tavak, amik már végül csak pocsolyák és záportározóként funkcionáltak, a felszín alatt ma is megtalálhatók, megfelelő technikai és digitális programok segítségével is rábukkanhatunk. Ma már kevés olyan polgár él a városban, akik személyes életükben még emlékezhetnek rájuk, így a feldolgozásukban csak a helyismereti adatokra támaszkodva lehet igazán számítani.

Dr. Domokos Endre élvezhető, látványos előadásában térinformatikai digitális technikával szemléltette a helytörténeti kutatás lehetőségeit Fotó: Jákói Bernadett

Ilyen a Nagytó, amit 1938-ban csapoltak le, hogy oda épüljön a helyére a mai Dózsa György Általános Iskola korabeli épülete. Mivel a már nem létező tavak helyét és területük nagyságát nem is ismerjük pontosan, emléküket is már csak a mai is meglévő utcanevek őrzik. Ilyen a Nagytó, a Kistó, a Pajta utcai tó, és a Balogtó.

Dr. Domokos Endre, a Pannon Egyetem Környezetmérnöki Intézetének a vezetője térinformatika segítségével magyarázta el, miképpen lehet a digitális technika és programok segítségével hiteles helytörténeti adatok megléte mellett kutatást végezni, a és Veszprém területén hosszabb-rövidebb ideig létezett tavakat helytörténeti ismeretek és a korszerű technika ötvözésével megtalálni. Mit nyújthat a térinformatika egy helytörténeti kutatónak? Egy korabeli térkép digitális feldolgozásban sok térelemmel segíti látványossá tenni a szemléltetést.

A 2D és a 3D –ben feldolgozott térképadatainak segítségével, helyi újságokban közölt adatinformációkkal sok vizuális elemet lehet előteremteni, amik megkönnyíthetik a kutatók vizuális tájékozódását. Az előadást szakmai fórum zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!