Az MTA új doktorait köszöntötték

2017.12.27. 11:30

A csopaki Szabó Róbert is a kitüntetettek között volt

Nemrég a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében átadták az MTA-doktori címet újonnan megszerzőknek az őket megillető okleveleket. A díjazottak között volt a Csopakon élő Szabó Róbert is, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont tudományos tanácsadója.

Szendi Péter

A címet a Magyar Tudományos Akadémia köztestülete azon tagjainak adományozzák, akik munkásságukkal iskolateremtő módon bizonyították kutatói képességüket, kiváló eredményeket értek el bármely természet-, élet- vagy társadalomtudományi területen. Tudományszervező és utánpótlás-nevelő munkájukkal hozzájárultak a hazai tudomány fejlődéséhez és elismertségének növeléséhez. A jelölteknek ezenkívül disszertációt kellett benyújtaniuk, majd azt nyilvános vita keretében megvédték.

Idén hatvanöten vehették át az elismeréseket (55 férfi és 10 nő). Az ünnepségen Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Török Ádám, az akadémia főtitkára a friss doktorok azon feladatainak fontosságát és egyben véleményformáló szerepét hangsúlyozta, amit tudóstársaik, a fiatal generációk és általában a társadalom irányában fejtenek ki. A 2500 akadémiai doktor közül választják az akadémia levelező, majd később rendes tagjait.

Szabó Róbert csillagász idén védte meg MTA-doktori értekezését. A Csopakon lakó tudós az ajkai Bródy Imre Gimnáziumban érett-ségizett, matematika- és fizikatanári, valamint csillagászdiplomát szerzett az ELTE-n. Két évig dolgozott a Floridai Egyetem fizika tanszékén Fotó: Szigeti Tamás / MTA

 

Szabó Róbert csillagász idén védte meg MTA-doktori értekezését. A Csopakon lakó tudós az ajkai Bródy Imre Gimnáziumban érettségizett, matematika- és fizikatanári, valamint csillagászdiplomát szerzett az ELTE-n. Két évig dolgozott a Floridai Egyetem fizika tanszékén. Jelenleg az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének tudományos igazgatóhelyettese. – Doktori munkámat pulzáló változócsillagok és Naprendszeren kívüli bolygók űrtávcsöves fényességméréseiből, azok analíziséből és modellezéséből írtam. Habár Budapesten dolgozom, munkám továbbra is sok szállal kötődik Veszprém megyéhez. Rendszeresen hívnak ismeretterjesztő elő-adásokat tartani a megyébe és szerte az országban – nyilatkozta Szabó Róbert.

Kutatócsoportjával évente többször rendeznek workshopokat az MTA Veszprémi Területi Bizottságának (Veab) székházában a megyeszékhelyen. 2012-ben Balatonalmádiban rendeztek nemzetközi tudományos konferenciát a csillagszeizmológia témakörében, melyre Európából, az Egyesült Államokból, Ausztráliából és Dél-Koreából is jöttek asztrofizikusok, a rendezvény főszervezője Szabó Róbert volt.

 

Kiemelt képünk forrása: ajkaiszo.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!