Láthatatlan Jézuska?

2017.12.08. 10:30

Mit gondolnak a gyerekek a karácsonyról és a Jézuskáról?

Az első osztályos gyerekek közül van, aki fekete pólóban képzeli el a Jézuskát, más viszont úgy látta a tévében, fehér, rongyos ruhája van.

Balla Emőke

Mazurek Áron, Szócsin Levente, Kundra-Somogyi Luca és Baksa Ferenc, a Báthory iskola elsősei Fotó: Penovác Károly

A Veszprémi Báthory István Általános Iskola 1. b osztályosaival a karácsonyról, az ajándékokról beszélgetünk, és arról, vajon ők milyennek képzelik el a Jézuskát. Szócsin Levente, Mazurek Áron, Kundra-Somogyi Luca és Baksa Ferenc mesél, időnként egymás szavába vágva.Karácsonykor feldíszítjük a karácsonyfát, jön a Jézuska, mondja Levente. Szerinte a Jézuskának fekete a nadrágja, fekete a pólója, fekete a cipője, piros a kesztyűje.Megkérdezem tőle, biztos, hogy nem keveri össze őt valaki mással, például a Mikulás krampuszával, de ő ilyennek képzeli a Jézuskát. Szerinte barna hajú és fiatal, és „átlátszóra festett szánnal érkezik, mint a Mikulás”. Áron nem tudja elképzelni a Jézuskát, de már nagyon várja a karácsonyt, mert kap ajándékot, van sok hó, lehet szánkózni, együtt a család.

Levente közbevág: úgy hallotta, azt jósolják, hogy idén nem lesz hó.

Mazurek Áron, Szócsin Levente, Kundra-Somogyi Luca és Baksa Ferenc, a Báthory iskola elsősei Fotó: Penovác Károly

Kundra-Somogyi Luca szerint a Jézuska hozza az ajándékot. Ő úgy képzeli, hogy a Jézuskának barna haja van, piros a nadrágja, sötétkék a pólója, de lehet, hogy ezekkel a gondolatokkal csak osztálytársára, Leventére akar „licitálni”, hiszen ő hallott már a Jézuskáról szüleitől, és az óvodában hittanra is járt. Nem gondolom, hogy a Jézuskát ott ilyennek írták le. A beszélgetés végén kiderül, neki ennél sokkal több ismerete van Jézusról.

Azt mondják, pár szótagot már tudnak írni – van, aki a saját nevét is leírja szépen -, de a Jézuskának mindig a szülők írnak. Luca sorolja anyának, mit szeretne karácsonyra, és anya írja. Fecóéknál az a szokás, hogy apa kinyomtatja, amit Fecó szeretne kapni, és azt teszi a karácsonyfa alá. Így történt ez például a Cristiano Ronaldo-mezzel is. Néha Fecó is rajzol. Áron nem ír levelet. Levente közli, ő lehet, hogy nem azt kapja, amit szeretne, mert úgyis pillanatok alatt tönkreteszi. Fecó azt mondja, az ő anyukája és apukája tud beszélni a Jézuskával. Hogyan? – kérdezem tőle. Szerinte a szülők elküldik postával a levelet a Jézuskának, „úgy megy ez”. De hogy hova postázzák, nem tudja. Jézuska megkapja a levelet, teljesíti a kívánságát, és azt hozza, amit kér. Beszélgetünk arról, hogy a Mikulás látható, már látták őt az óvodában. Bár Áron azt mondja, ő látta, „hogy emberek öltöztek be”. Van, aki azt állítja, hozzá az „igazi” Mikulás jött. A Jé-zuskát viszont nem lehet látni, mert láthatatlan, mondja Luca.A hittanon vajon miként beszéltek róla: Jézuska vagy kis Jézus? „Sima Jézus” – válaszol Luca.

Fecó hozzáteszi, hogy ő látta Jézust. Fehér, rongyos ruhában volt, mindenhol szakadt volt, a haja fekete. Filmen látta? – kérdezem. Arról szólt a film, hogy „ilyen volt Jézus”, közli Fecó. És azt is látta, hogy Jézus rendes, jószívű. És „keresztre felszúrták”. Megbeszéljük, hogy keresztre feszítették. Hogy miért, azt nem tudom, közli Luca. „Talán azt hitték róla, hogy rossz volt. Pedig azt is mondták róla, hogy király volt. Így tartja a legenda.”

Megállapodunk a gyerekekkel abban, hogy ez nem legenda. Többen egyszerre mondják: hanem valóság. De hogy Jézus milyen király volt, nem tudják. Hallották már, hogy karácsony Jézus születésének az ünnepe, Jézus a jászolban fekszik. „Minden évben megszületik, például most is megszületik és húsvétkor hal meg.” Nagypénteken, helyesbítek, húsvétkor pedig feltámad. Levente hozzáteszi, hogy ő hallott Máriáról, az ő fia volt Jézus.

Hogy miért szeretik a karácsonyt a gyerekek? Luca azért, mert: „együtt lehetek a kistestvéremmel, Sárával, a cicámmal és az egész családommal”. Fecó azért, mert segíthet anyának, és együtt van a család, „jön Sanyi papa, Feri papa, meg a mami”. Levente azért, mert hoz ajándékot a Jézuska, „együtt van anyukám és a tesóm, meg én”. Áron nem tudja megmondani, miért, de szereti a karácsonyt.

Fecó végül hozzáteszi: egyszer hallotta, hogy karácsonykor valaki jött be az ajtón. Nem látta ugyan, mert sötét volt, de rongyos, fehér ruhában volt. Lehet, hogy Jézus, mondja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!