vörösiszap per

2017.12.12. 18:36

Tervezési hiba okozta a tragédiát? – Kedden is a cégvezetőt hallgatta meg a bíróság

Nem következett volna be a katasztrófa, a tározó pedig ma is állna, ha megfelelően tervezik meg a X-es kazettát, mondta B. Zoltán, a vörösiszapper keddi tárgyalásán. A Győri Törvényszék tanácsa által tárgyalt, de a Veszprémi Törvényszéken tartott megismételt eljárás keddi tárgyalásán is az elsőrendű vádlottat hallgatta meg a bíróság, aki arról is beszélt, a katasztrófát nem lehetett előre jelezni.

Marton Attila

B. Zoltán, a MAL Zrt. cégvezetője védekezését a hétfői tárgyaláshoz hasonlóan ábrákkal, fotókkal, táblázatokkal és diagramokkal, valamint az elsőfokú eljárás jegyzőkönyvéből vett részletekkel szemléltette. Kiemelte, a katasztrófa nem volt előre jelezhető, amit egymástól független szakértői csoportok, így a Nemzeti Nyomozó Iroda által kirendelt szakemberek is megerősítettek az elsőfokú eljárásban. A vádlott arról is beszélt, ahhoz, hogy felismerjék, probléma van a kazettával, geotechnikai és gátépítési szakismeretre lett volna szükség. Hozzátette, a tervezők elszámították az altalaj terhelhetőségét, amiről a cégnél nem tudtak. Többször is elmondta, betartották a hatósági előírásokat, minden engedélynek megfeleltek. B. Zoltán hangsúlyozta, a X-es tározó bizonyos helyeken az altalaj agyagrészére épült rá, és emiatt a kazetta alja ment tönkre: felidézte az eljárás korábbi szakaszaiból szakértők megállapításait, amelyek arról szóltak, talajtörés miatt következett be a gátszakadás.

A vádlott elmondta, a X-es kazetta gátjának szintje nem volt mindenhol a 216,5 méter koronaszinttel azonos, ezért 2010 nyarán, a katasztrófa előtt néhány hónappal szintkiegyenlítést végeztettek, ez azonban, utalt a korábbi szakértői megállapításokra, nem volt összefüggésben a tragédiával. B. Zoltán felidézte, a 2010-es év rendkívül csapadékos volt, őszre lehullott a szokásos évi csapadékmennyiség kétszerese, amelynek következtében mintegy 400 tonna extra terhelést kapott a tározó, azonban a hatósági előírásokban foglaltakat ennek ellenére sem lépte túl a folyadékszint a kazettában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!