2018 ígéretei

2018.01.04. 07:00

Nyerünk és veszítünk az újévi fogadalmakkal

Lényeges, hogy ne adjuk fel célunkat az első botlásnál, s ne mondjuk, hogy most már úgyis mindegy. Bocsássunk meg magunknak, s folytassuk tovább a tervet – véli Prevics Erzsébet veszprémi klinikus pszichológus, pszichoterapeuta, akit az újévi fogadalmak sikeréről, sikertelenségéről kérdeztünk.

Leitner Vera

– Fogadalmaink mögött mindig egy vágy húzódik meg, mely azonban nem új keletű, már korábban is ott volt bennünk. A problémát az szokta okozni, hogy az újévi fogadalmakat hirtelen, egy pohár pezsgő mellett tesszük, s nem tisztázzuk, hogy valójában miért is vágyunk valamire – véli Prevics Erzsébet pszichológus. – Érdemes megvizsgálni, hogy mi motivál belülről bennünket egy adott cél elérésére, miért akarunk egy vágyat megvalósítani. Ha csupán másokoknak akarok megfelelni, akkor szinte biztos, hogy az első nehézségnél feladom, mert nem én akarom igazán az eredményt. Azt is tisztázni kell, hogy egy fogadalom megvalósítása hosszú folyamat, s mint minden folyamatot, érdemes végiggondolni, miként fog zajlani, s akár lépésről lépésre megfogalmazni, hogy mit kell tennem a célom elérése érdekében. Fontos látni azt is, hogy mit nyerek és mit veszítek ebben a folyamatban. Például a cigarettáról leszokni vágyók elveszítik a rágyújtás rítusát, egy megszokott feszültséglevezető módszert, akár a munkatársakkal közösen töltött cigarettaszüneteket. Ezeket ilyenkor mérleg formájában érdemes összegyűjtenünk, leírnunk, jobb és bal oldalra felsorakoztatva nyereséget, veszteséget, hogy szembesüljünk a folyamatunk következményeivel.

– Érdemes végiggondolni azt is, hogy korábban ez miért nem sikerült, hol szoktunk elakadni. Ki kell dolgozni egy tervet, s ezt akár hétről hétre betartani – emeli ki a szakember, aki arra buzdít, ha az új elhatározás mellett vissza is csábulunk egy alkalommal a régi szokásokhoz, bocsássunk meg magunknak és folytassuk az utat a kitűzött cél felé. – Komoly szenvedélybetegségek, például alkoholizmus esetén persze más a helyzet, ott a teljes megvonás az egyetlen út, mert ott azonnal visszaesés követ egy pohár italt is.

– Ha valóban belülről motivált az ember és nem egy elvárásnak, divatnak akar megfelelni, illetve komolyan elhatározza, hogy saját maga miatt mond le bizonyos szokásokról vagy vesz fel újakat, akkor idővel és kitartással elérheti a kitűzött célt – foglalta össze a pszichológus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!