Nyolc mozdony érkezett

2018.01.02. 07:00

Felújították Négyeske torzóját a Nohab-találkozóra

Több ezer Nohab-rajongó érkezett szombaton a tapolcai vasútállomásra, hogy együtt láthassa kedvenc mozdonyait.

Tóth B. Zsuzsa

Több ezren érkeztek a Nohab-találkozóra Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Az eseményen avatták fel a mostanra összefogással felújított, Négyeskének becézett mozdony torzóját is, amelynek otthona immár véglegesen a helyi állomás marad a helyi rajongók örömére. A harmadik Nohab-találkozóra így felszerelték a pályaszám-táblát is a mozdonyra. A vasútbarátokat Décsey Sándor önkormányzati képviselő köszöntötte a torzónál.

Több ezren érkeztek a Nohab-találkozóra Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Décsey Sándor önkormányzati képviselő a két évvel ezelőtt Tapolcára helyezett mozdonytorzónál köszönetet mondott mindazoknak, akik Négyeske felújításában bármilyen módon segítséget nyújtottak. Munkájukért emléktáblát és a város erre az alkalomra egyedi címkével díszített borát vehették át. A hajdani vízház falára került emléktáblát Novák András készítette, azon szerepel a támogatók névsora. A táblát Lukács György, a MÁV szombathelyi területi igazgatója és Simonné Visi Erzsébet, a Nohab-találkozó főszervezője avatta fel az ünnepségen.

Az idén is nagy érdeklődés mellett rendezett Nohab-találkozóra ezúttal is érkeztek az ország legtávolabbi pontjairól is vasútbarátok, Nohab-rajongók, sőt, határainkon kívülről szintén sokan utaztak a programra. A mozdonyokkal kívül-belül megismerkedhettek a felnőttek és gyerekek, akik számára az egymást vontató Nohabok látványa is bizonyára felejthetetlen élmény marad. A Négyeske, azaz a 004-es mozdony 1999 júliusában Badacsonylábdinál balesetben végzetesen megsérült, azóta pihen és időközben a magyar vasúttörténelem kitörölhetetlen részévé vált. A gép torzóját a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum őrizte másfél évtizeden keresztül. Azt követően kapta meg a város, hiszen annak idején többnyire Budapest és Tapolca között teljesített szolgálatot. A torzónak akkor helyet adott a tapolcai vasútállomás, azonban a felújítására várni kellett mostanáig.

A felújított Nohab-torzót Décsey Sándor önkormányzati képviselő avatta fel Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A december végi hagyományos Nohab-találkozót színesítette idén a VOKE Batsányi János Művelődési és Oktatási Központ újra megnyitott vasúttörténeti fotókiállítása, valamint a vasútmodellezők látványos, hatalmas terepasztala.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!