a lényeg maga az emlékezés

2018.03.09. 20:00

Jókai Mór relikviáiból nyílt kamaratárlat Pápán

A Pápai Református Gyűjtemények megnyitotta a városi Jókai-emlékévhez kapcsolódva az írólegendának általuk őrzött relikviáiból emléket állító kamarakiállítását pénteken.

Laskovics Márió

Mezei Zsolt könyvtárvezető, Köntös László gyűjteményi igazgató, Áldozó Tamás polgármester és Unger Tamás alpolgármester

Igazgatói köszöntő

A Pápai Református Gyűjtemények könyvtárában berendezett Jókai-sarok megnyitóján Köntös László igazgató köszöntötte a főleg az emlékévben szerepet vállaló szervezetek képviselőiből, diákokból álló érdeklődőket. Mint mondta, az érdem a tárlatot összeállító munkatársait, Mezei Zsolt könyvtárvezetőt és Török Judit könyvtárost, illeti.

Mezei Zsolt könyvtárvezető, Köntös László gyűjteményi igazgató, Áldozó Tamás polgármester és Unger Tamás alpolgármester

A lényeg maga az emlékezés

– Mi értelme a mai világban Jókaira emlékezni? Egyrészt az emberek már nem olvasnak, pláne papír alapú könyveket, másrészt Jókai „necces” – vetette fel nekem valaki. Mire azt feleltem, lehet, hogy a lényeg maga az emlékezés. Összetartozunk, mert vannak magunkénak tekintett emberek a múltunkból, közös emlékeink, tapasztalataink. Találó a cím: A mi Jókaink. Ezt elmondhatja a magyar nemzet, Pápa városa, a református kollégium, és mindazok, akik őt magukénak érzik – fogalmazott Köntös László.

Élénk fantáziájú író, optimista ember volt

Mezei Zsolt könyvtárvezető előbb Jókait méltatta. – A 19. század közepétől ő volt az első sztár szerző hazánkban, aki honoráriumaiból előkelő nagypolgári módon meg tudott élni. Írásművészetét tárgyaló tanulmányok egyöntetűen kiemelik gyermeki szemléletmódját, ami írói magatartását jellemezte. Pápai diáktársai a jámbor névvel illették. Rendkívül termékeny, korlátlanul élénk fantáziájú író, optimista ember volt. Remek humorát érdemes újra felfedezni.

A közönség a Jókai-emlékévben szerepet vállaló szervezetek képviselőiből, diákokból tevődött össze

A kiállított tárgyakról

Majd bemutatta a 125 éve pápai díszpolgárrá választott Jókai Mór dolgozószobáját megidéző enteriőr kiállított tárgyait. Az íróasztalon összes művei mellett például tarokk kártya is látható, mert szenvedélyes játékos volt. A falon 1872-es arcképét, és a díszpolgári oklevél másolatát helyezték el. A két tárlóban Jókai művei, illetve kultuszához kapcsolódó emlékek, levelek, plakátok, melyekből kiemelte a közelmúltban azonosított, A kőszívű ember fiai című regény egy fejezetének eredeti kéziratát, valamint egy Neszmélyről származó kulacsot, amiből Jókai 1857-ben kortyolt.

Az alkalmat Jókai-szövegek felolvasásával színesítették Erdős Hajnalka és Kerpel Péter, a református gimnázium diákjai.

A Mezei Zsolt könyvtárvezető és Török Judit könyvtáros által összeállított tárlat a 125 éve pápai díszpolgárrá választott Jókai Mór dolgozószobáját idézi meg Fotó: Laskovics Márió/Napló

Mikor látogatható?

A tárlat az általános- és középiskolás csoportok számára idén ingyenesen megtekinthető, illetve a nagyközönség előtt is nyitva áll, térítésmentesen március 15-én. Egyébként a könyvtár nyitva tartási ideje a múzeumi időszakban, május 1-től október 31-ig hétvégére is kibővül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!